Yavuz Sultan Selimin Hayatı
Yavuz Sultan Selimin Hayatı
Sayın yeni atanan Malatya Büyükşehir Maski Genel Müdürü Ertan Mumcu Bey,Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hacı Uğur Polat’ı Osmanlı padişahımız ve Osmanlının en büyüme devrinin padişahı olan Yavuz Sultan Selim’e benzetmiştir.Bu benzetme bilerek mi veya tarihi bilmeyerek mi yapılmıştır?
O yüzden Yavuz Sultan Selim Han’ın hayatını sayın Ertan Bey’e iletiyoruz.
. . . . .
Yavuz Sultan Selim’in Hayatı; Osmanlı padişahlarının dokuzuncusu, İslam halifelerinin yetmiş beşincisi, ikinci Beyazıt’ın oğlu, Kanuni Sultan Süleyman’ın babasıdır. Annesi Dul Kadir oğulları Beyliğinden Gülbahar Hatun, eşinin adı Ayşe Hafsa Sultan’dır. Kısa bir padişahlık yapmasına rağmen 8 yıl gibi bir zamanda imparatorluğun sınırlarını iki katına çıkarmıştır.
Babası Beyazıt Amasya Valisi iken 1470 yılında Amasya’da doğan Selim,dedesi Fatih Sultan Mehmet tarafından yetiştirildi. Küçük yaşlardan itibaren devlet adabını, kılıç kullanmayı, ata binmeyi, ok atmayı bizzat dedesi tarafından öğretildi. Bu sebeple üstün yetenekleri olan, bir insan olarak büyüdü. Dedesinin sağlığında, Trabzon’a vali olarak atandı. Babası padişah olduktan sonra ordunun başında birçok sefere çıkarak büyük başarılara imza attı. Babası pek etkili bir padişah olmadığı için babasını tahttan indirerek kendi geçti. Tahta çıktığında ilk hedefi Hint yollarını ele geçirmek ve bu yolları elinde tutan Şah İsmail’i devirmekti. Gözünü budaktan esirgemeyen Yavuz oğlu Süleyman’ı hanedanın başında vekil bırakarak ordunun başında sefere çıktı Şah İsmail’in ordusu ile Çaldıran ovasında büyük bir cenge girip savaşı kazandı. Şah İsmail savaş alanından kaçınca,yıllarca babasının başına dert olan Şah İsmail’i alt ederek büyük bir sorunu ortadan kaldırmış oldu. Ardından 1516 yılında Mısır seferine çıktı. 1517 yılında Abbasilerin elinden halifeliği ve kutsal emanetleri alarak İstanbul’ getirdi.
Bunun sonucunda Osmanlı dine bağlayıcılık adına büyük bir güç kazanmış oldu. İlk halife olarak Türk tarihine adını yazdırdı.Kısa zamanda büyük başarılara imza atan ve Geniş omuzlu, heybetli ve kudretli bir padişah olan Selim,sert mizacı, yiğit kişiliği sayesinde “Yavuz” ismini aldı. Aynı zamanda İslama ve ilme çok önem verirdi. Özellikle Arapça ve Farsça’yı ana dili gibi konuşup yazabiliyordu. Halifeliğinin üçüncü yılında, daha 49 yaşında iken batı seferi sırasında Şarbon hastalığına bağlı “aslan pençesi” isimli bir hastalıktan vefat etti.
- Çaldıran Savaşı:1514 yılında Şah İsmail’in ordusuna karşı kazandığı zaferdir.
- Mercidabık savaşı: 1516 yılında Memlüklüler ile yapılmış bir savaştır. Yavuz’un büyük topları karşısında dayanamayan Memlük ordusu bozguna uğramış, Memlük Sultanı Kansu Gavri attan düşerek ölmüş ve Osmanlının toprakları biraz daha genişlemiştir.
- Ridaniye Savaşı: Mercidabık savaşından sonra Memlüklülerin başına geçen Tumanbay vergi ödemeyince, Yavuz ikinci defa saldırı düzenlemiş ve Ridaniye’de Tumanbay’ı öldürmüştür.