22.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Yeşilyurt Belediyesi’nden çöp semineri!

Yeşilyurt Belediyesi’nden çöp semineri!

Yeşilyurt Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından ilçedeki öğrencilere Çer-Çöp Atık Geri Kazanım Projesi kapsamında seminer düzenlendi.YEŞİLYURT BELEDİYESİ ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ SEMİNER (2)

Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Haydar Şahin, geri dönüştürülebilir atıkların yeniden ekonomiye kazandırılmasını yeni nesillere öğretmek amacıyla okullarda seminer verdiklerini söyledi.
Gelecek nesillere sağlıklı bir dünya ve yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla kıymetli atıkların toplanarak ekonomiye yeniden kazandırılmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Şahin, çevre sağlığını ve gelecek nesillere sağlıklı çevre bırakmayı önemsediklerini vurguladı.

Şahin, “Bu yöndeki çalışmaları arttırarak sürdürüyoruz. Yeşilyurt’ta, geri dönüşüm hususunda her geçen gün daha da bilinçleniyor. Ama bu yeterli değil. Kağıt, metal, plastik, cam gibi atıkların kaynağında ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılması için ev hanımlarının ve öğrencilerimizin tam desteğini istiyoruz. Kağıt, şişe, cam veya metalin hangi safhalardan geçerek önümüze geldiğini düşünmemiz gerek. Cam, metal, kağıt, plastik gibi ülke ekonomisine ve ev ekonomisine yeniden katkı sağlayacak durumda olanları dönüşüm kutularında topluyoruz. İşte bu gerçekleri öncelikle bugünün çocuğu, geleceğin de büyüklerine okullarda anlatıyoruz. Geleceğimizi yönetecekler ve gelecekte yaşayacaklar bugün yetişiyor” şeklinde konuştu.

Yeşilyurt Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Mehmet Cüreoğlu ,“Geri dönüşüm hem ekonomik olarak hem de çevresel etkiler olarak geleceğimize yapılan en güzel yatırımlardan biridir. Belediye olarak tonlarca atığı ekonomiye kazandıracağız. Ayrıca bu tonlarca atığın geri dönüşümle kazanılmasıyla beraber binlerce ağaç kesilmekten kurtulacak. Yine tonlarca su ve toprağın kirlenmesi de engellenmiş olacak” dedi.

Çevre Mühendisi Ahmet Kerem Doğrul ise,”Çer Kutusuna atacağımız her 1 ton atık kağıt için yaklaşık 17 adet ağacın kesilmesini önlemiş oluruz. Ormanlarımız korunur ve enerji tasarrufu sağlanır. Çer kutusuna atacağımız her 1 ton Plastik için yaklaşık %95 oranında enerji tasarrufu elde etmiş oluruz. Çer kutusuna atacağımız her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre benzin tasarrufu sağlayabiliriz. Çer Kutusuna atacağımız her 1 ton Atık Metal, yaklaşık 94 konutun 1 yıllık elektrik tüketimini karşılar ve enerji tasarrufu elde etmiş oluruz” dedi.

Seminerde konuşma yapan Kimya Mühendisi Sermin Yüzbaşıoğlu, atık pillerin toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesiyle ilgili öğrencileri bilgilendirdi. Kullanım ömrünü tamamlayan atık pillerin çöplere atılmaması gerektiğini belirten Yüzbaşıoğlu , “Atık pillerin kontrolsüz biçimde atılması, çevre kirlenmesine yol açıyor. Bu şekilde atılan pillerin dış kabı zamanla delinerek, bünyelerindeki ağır metaller ve kimyasal maddeler toprağa sızarak yer altı sularını kirlenmesine neden oluyor” diye konuştu.

Toplanan atık pillerin şarjlı ve şarjsız durumlarına göre ayrıştırıldığını kaydeden Yüzbaşıoğlu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Şarjlı pillerin içeriğindeki değerli metallerin Avrupa’daki tesislere gönderilerek geri dönüşümü sağlanıyor. Türkiye’de şarjsız atık piller ise özel olarak inşa edilmiş yer altı betonarme depoları veya tam izoleli yerüstü depolama sahalarında kontrollü bir biçimde depolanıyor. Bir küçük pil 4 metreküp toprağı kirletiyor” dedi.

YEŞİLYURT BELEDİYESİ ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ SEMİNER (2)ATIK YAĞLARIN ZARARLARI
Yüzbaşıoğlu, “Atık yağların çevreye verdiği zararla ilgili olarak yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi: “Lavaboya dökülen 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre yeraltı suyunu kirletmektedir. Yeraltı sularının kirlenmesinde lavabolardan dökülen kullanılmış kızartmalık yağların yüzde 25 etkisi olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Atık yağlar su yüzeyini kapladığı ve güneş ışığını engellediği için sudaki canlı yaşamını bitirir. Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara neden olmaktadır” dedi.turkiyeson.com

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.