22.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Yurt dışında boşanan, Türkiye’de evli sayılmaya devam ediyor

Yurt dışında boşanan, Türkiye’de evli sayılmaya devam ediyor

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının çoğu, boşandıktan sonra bu kararın Türkiye mahkemelerince tanınmadığının farkında değil. Gurbetçi vatandaşlarımız Türkiye’ye döndüklerinde, resmi bir işlem gerçekleştirmek veya yeniden evlenmek istediklerinde hala evli olduklarını fark ediyor. Bunun nedeni de, yabancı ülkedeki boşanma kararının Türk mahkemelerinde “tanıma tenfiz” işleminden geçmeden kayıtların değiştirilmemesi. Konuyla ilgili olarak hukuki görüşünü aldığımız Hollanda Erasmus Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Avukat Ayla Ulusoy, tanıma tenfiz davası ile ilgili önemli bilgiler verdi.

 

Tanıma Tenfiz Davasının Üç Aşaması

Ayla UlusoyTanıma tenfiz davasını üç aşamada açıklayabiliriz; ilk aşamada tanıma tenfiz davasının açılması, duruşma günü alınması ve dava dilekçesinin karşı tarafa gönderilmesi gerekmektedir. Davanın açılması için kanunlarımızda bir süre öngörülmemektedir. Tarafların Türkiye’ye gitmelerine, duruşmalara katılmalarına gerek yoktur. Bir vekâletname ile kendilerini bir vekil tarafından temsil ettirebilirler. Boşanan eşler anlaşabiliyorsa ortak bir avukata vekâlet verebilirler. Bu durumda davaları yaklaşık 2-4 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanır. Eğer taraflardan sadece biri bu davayı açarsa dava süreci biraz daha uzayarak 1-2 yılı bulabilir. Karşı tarafın vatandaşlık ve ikamet yerine göre dava dilekçesi, mahkeme tensip tutanağı ve tebligat evrakları tebliğ edilir.

İkinci aşama yargılamadır. Burada önemli olan nokta tanıma tenfiz davalarında boşanma sebepleri yeniden ele alınmamasıdır. Yani vatandaş tekrar boşanma sebeplerini sunmak ve hâkimi boşanma sebebinin varlığına ikna etmek durumunda değildir. Mahkeme sadece yabancı mahkemenin boşanma kararının Türk kamu düzenine aykırı olup olmadığını ve davalı tarafa savunma hakkı verilip verilmediğini dikkate alır. Genellikle tek bir duruşma yapılarak dava sonuçlandırılabilmektedir.

Üçüncü aşamada ise, gerekçeli karar yazılır ve mahkeme tarafından taraflara tebliğ edilir.

Tanıma Tenfiz Davalarında Avukata Başvururken Temin Etmeniz Gereken Belgeler

“Avukat yardımı alınacaksa öncelikle sizin adınıza dava açıp hareket edebilmek için vekâletname gerekmektedir.” diyen Şenel Hukuk Bürosu avukatlarından Ayla Ulusoy, mahkemeye tanıma talebini içeren bir dava dilekçesi ekinde olması gerekenleri de şöyle sıraladı:

Yabancı mahkeme tarafından verilmiş boşanma kararı,
Karar aslı üzerinde kesinleşme tarihini belirten mahkemenin yazısı ve apostille şerhi,
Kararın noter ya da konsolosluk onaylı yeminli Türkçe çevirisi.
Ayla Ulusoy ayrıca “ Boşanmanızın tanınmasını istiyorsanız Hollanda’nın veya Avrupa’nın neresinde olursanız olun, gerekli belgeleri (Vekâletname, kesinleşmiş apostilli ve tercümeli mahkeme kararı) Türkiye’deki bir avukata ulaştırdığınızda sizin Türkiye’ye gelmenize gerek kalmadan davanız sonuçlanabilir ve Türkiye’de boşanmış olursunuz” diye konuştu.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.