TürkiyeSON - 26.04.2024 -

30 milyon olan diyabet hastası sayısı…

30 milyon olan diyabet hastası sayısı…

Dünyada ve ülkemizde hızla artan diyabet hastalığının gözle ilişkisine dikkat çekmek için Dünyagöz Etiler’de İstanbul aile hekimlerinin katıldığı eğitim düzenlendi. Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal, Endokrinolog Yrd. Doç. Dr. Özlem Sezgin Meriçliler’in konuşma yaptığı eğitimde “Diyabet Göz’ün neresinde” konusu tartışıldıDSC_0180
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ‘nun verilerine göre 1985 yılında dünyada 30 milyon olan diyabet hastası sayısı, bugün 387 milyona ulaştı. Artışın bu kadar yüksek devam etmesi durumunda diyabetli hasta sayısının 2035 yılında 592 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

Diyabet hastalarının % 50’sinde tanı esnasında zaten komplikasyonların gelişmiş olduğunu belirten uzmanlar, diyabet artışının diyabete bağlı göz hastalıklarında da artışa neden olmaması için hastalığın erken teşhisi ve etkin tedavisinin önemli olduğunu vurguluyor.

Bir göz hekiminin en sık karşılaştığı endokrinolojik hastalık olan Diyabetes Mellitus (DM), vücuttaki bütün hücreleri, gözde de bütün tabakaları etkiliyor. Diyabetin retina tabakasının dolaşım sistemine verdiği zarar sonucu oluşan diyabetik retinopati, 20-74 yaş arası grupta birinci sıradaki körlük nedeni fakat etkin tedavilerle hastalığın önüne geçilebiliyor.

Dünyagöz Etiler’de İstanbul Aile Hekimliği Derneği’ne verilen seminerde konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal ve Endokrinolog Yrd. Doç. Dr. Özlem Sezgin Meriçliler, hastalık tedavi edilmediğinde, komplikasyonların tedavi edilmesi gerekeceği için diyabetin koruyucu hekimlik algısının öneminin çok net görüldüğü, küresel çapta bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve diyabet ile mücadelede tıptaki bölünmüşlüğü toplayıp, insanı bütün olarak gören multidisipliner yaklaşımın oluşturulması ile başarı sağlanmasının mümkün olduğunu vurguladı.

Diyabeti olan bir hastanın diyabeti olmayan kişiye göre kör olma riskinin 25 kat daha yüksek olduğunu dile getiren Dünyagöz uzman hekimleri, tedaviye erken başlayarak hastalığı iyi kontrol etmenin bu riski azaltmanın tek yolu olduğunu bildirdi.

Katılımcı aile hekimlerine “Diyabet, Göz’ün neresinde”, diyabetik retinopatiye bakış, diyabette güncel bilgiler ve beslenme önerilerinin anlatıldığı eğitim yaklaşık 2.5 saat sürdü.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.