TürkiyeSON - 28.03.2024 -

35 ülkede yarışacaklar

35 ülkede yarışacaklar

İzmir Özel Türk Koleji öğrencileri, 35 ülkeden öğrencilerin katıldığı “Uluslararası Çevrenin Genç Sözcüleri” programı için “İzmir’in elektrikli otobüsleri”ni anlattı.

İzmir Özel Türk Koleji öğrencileri, gençlerin çevre sorunlarını ve konularını anlamalarını sağlamak, onları bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen “Uluslararası Çevrenin Genç Sözcüleri” programına, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımı olan elektrikli otobüsleri makalesi ile katıldı. Ulusal jüri tarafından Türkiye çapında katılan okullar arasında değerlendirilecek makale, dereceye girerse, 35 ülkeden 750 bin öğrencinin yer aldığı yarışmaya katılmaya hak kazanacak.

İzmir Özel Türk Koleji Bahattin Tatış Kampüsü Fen Lisesi öğrencileri Tuna Kısaağa ile Bengisu Aksoy’un hazırladığı makalede, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımda gerçekleştirdiği çevreci yatırımların çok önemli olduğu belirtilerek, hizmete alınan elektrikli otobüslerin hava kirliliğiyle mücadelede oynadığı rol anlatılıyor.

Araçların kilometrede sadece 21 kuruş harcamasının ayrıca ekonomiye çok önemli bir katkı oyduğunu söyleyen Tuna Kısaağa ve Bengisu Aksoy, “Biz buradan yola çıkarak makalemizi hazırladık. Çevreci ulaşım yatırımlarının artmasını ve diğer illere örnek olmasını diliyoruz” dedi. Makalede projenin amacı, hayata geçirilme süreci ve sonuçları da yer aldı.

Söz sırası gençlerde

“Çevrenin Genç Sözcüleri” programı, gençleri çevre sorun ve konularını anlamaya yönelten ve onları bilinçlendirmek amacı ile çevre eğitimi yapan uluslararası bir program. Bu amaçla, 35 ülkeden okulların katıldığı ve çevre ilgili haberlerin yer aldığı bir okul ağı oluşturuldu. Eğitim aracı olarak, gençlerin ilgisini çeken, çevre gazeteciliği yöntemi benimsendi. Öğrencilerin bulundukları okul yöresinde çevre sorun ve konularını araştırıp inceleyerek haber nitelikli makale, fotoğraf ve kısa video kaydı üretmeleri teşvik ediliyor. Programda gençlere seslerini duyurabilecekleri bir ortam sunularak çevresel haksızlıkları dillendirmeleri, çevresel sorunların yetkililer tarafından düzeltilmesini sağlamak için kamuoyu oluşturmaları da hedefleniyor.

Uluslararası ismi “Young Reporters for the Environment, “YRE” olan ve Türkiye’de “Çevrenin Genç Sözcüleri” (ÇGS) olarak isimlendirilen program, ilk kez 1991 yılında Fransa’da uygulanmaya başladı ve 1994 yılında uluslararası düzeye taşındı. Türkiye ise bu programa 1995 yılında katıldı. 1997 yılından bu yana 35 ülkede yaşları 11 ile 21 arasında olan 750 bin öğrenci; çevre haberciliği yaparak, çevre sorun ve konularını araştırıp inceledi, bulgu ve çözüm önerilerini haber makalesi, fotoğraf ve video haberciliği yaparak yayınladı.

Güneş enerjisiyle şarj oluyor

Uzun süren inceleme ve araştırma çalışmalarının ardından kentin coğrafi ve iklim şartlarına göre üretilen İzmir’in elektrikli otobüsleri, günde 250 km. yol alabiliyor ve elektrik dışında hiçbir enerji kaynağı kullanmıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü, elektrikli otobüsler için gerekli enerjiyi de, Gediz’deki atölyelerin üzerin kurduğu güneş santralinden karşılıyor.Karbon salımını sıfıra düşüren elektrikli otobüsler, dizel otobüslere oranla yüzde 80’in üzerinde tasarruf sağlıyor, sessiz ve konforlu yolculuk olanağı sunuyor. Egzoz gazının yarattığı hava kirliliği tamamen ortadan kaldıran yeni araçlar, kilometrede sadece 21 kuruş harcıyor. 29 Mart 2017’de kullanılmaya başlayan otobüsler bugüne kadar 453 bin litre akary akıt miktarını, bin 300 ton karbon salınımını engelledi. Tüm bu salımı bir günde filtreleyebilmek için gerekli ağaç sayısı 31 bin.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.