TürkiyeSON - 04.05.2024 -

Acve denen hurma cennetdendir ve zehire karşı şifadır.

Acve denen hurma cennetdendir ve zehire karşı şifadır.

Acve hurması nedir?

Acve denen hurma cennetdendir ve zehire karşı şifadır.

ACVE HURMASI; Peygamber Efendimizin (S.A.V.) mübarek elleriyle diktikleri, Medine ve çevresinde yetişen, bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH (C.C.)’ın 99 ismi bulunan kutsal ve mucizeye konu olmuş en özel hurmadır. Acve (yanık) isminin mucize üzerine verildiği rivayet edilir.

İmam-ı Bezzaz şöyle bahseder; Bir gün huzuru saadete bir kimse gelir, elinde yanmış bir hurma dalını gösterip: Ya Muhammed(s.a.v.), bu hurma dalını dik, şayet hurma yeşerirse biz de senin Peygamberliğini tasdik ederiz, dediler. Rasulullah (s.a.v.) yanmış hurma dalını yere dikti. O hurma dalından mucize olarak hurma hasıl oldu, meyve verdi. İşte bu mucize hurma Acve hurmasıdır.(Hac rehberi, F. Yılmaz Yüceler, s.224)

Acve Hurmasının Faydaları ile ilgili Hadisler

Ebu Hureyre’den rivayetle; “Acve denen hurma cennetdendir ve zehire karşı şifadır.” (Tirmızi,tıb 22)

Hz. Aişe (RA)’dan rivayetle ; “Resulullah (sav) buyurdular ki: “(Medine’nin necd cihetinde yer alan) Aliye acvesinde şifa vardır. O sabahın ilk vaktinde (yenirse) panzehirdir.”

Sa’d bin ebi Vakkas rivayet ediyor; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdular: “Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.” Başka bir rivayette “zehir ve sihir zarar vermez”.
acve hurma
Yine başka bir rivayette “Aç karnına hurma yiyiniz zira aç karnına yenen hurma asalakları öldürür.” (Buhari,et’ime43; Müslim,et’ime 154)

Sâd İbn-i Ebî Vakkas (r.a.) hasta olduğunda Resûlûllah (s.a.v.) Efendimiz hasta ziyaretine giderler. “Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra -“Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif’in kardeşi Haris İbn-i Kelede’ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine’nin Acve hurmasından yedi tane alsın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün (öğütsün) sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin.” Sâd (r.a.) böylece bu hastalıktan kurtulmuştur.

Acve Hurması Hakkında Bilimsel Araştırmalar

Son yıllarda Acve (Ajwa dates) hurmasına dair birçok araştırma yapılmış ve bilimsel makaleler yayınlanmıştır. Bu çalışmalarda Acve hurmanın asrımızın önemli yaygın hastalıklarından olan kansere karşı koruyucu etkisi tespit edilmiştir. İçeriğindeki flavonoid glikozitler sayesinde antioksidan ve anti-enflamatuar özelliği göstermektedir. Ayrıca içerdiği şeker sadece monosakaridlerdir ve Tip 2 diyabet hastaları için faydalıdır.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.