04.12.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Bu yıl 4G hızına geçiyoruz

Bu yıl 4G hızına geçiyoruz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 4G yetkilendirmesi ihalesine ilişkin, “yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4G hizmetlerini vatandaşlarımıza sunacağız” dedi.
33“4G sürecinin başlatılması” konulu basın toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde çağın gerisinde kalmayacağını söyledi. Türkiye’nin geleceği için 4G yetkilendirmesi konusunu önemsediklerini belirten Elvan, “Teknolojiyi bir kez kaçırdınız mı hızına yetişmeniz mümkün değil” dedi. 15 yıl önce dünyanın sadece yüzde 4’ünün internete bağlandığını hatırlatan Elvan,  “Bugün 7,2 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 43’ü internet kullanıcısıdır. Mobil abone sayısı ise 7 milyarı buluyor” bilgisini verdi.

Bakan Elvan, mobil telefonlardan internete bağlanan kullanıcı sayısının her geçen gün arttığına işaret ederek şunları kaydetti: “Hem teknik hem de potansiyel olarak neredeyse GSM abonelerinin tamamı mobil genişbant imkanına sahip. Dolayısıyla  yakın bir zamanda mobil geniş bant kullanımı yüzde 100’e ulaşacak. İnternet altyapısı da buna izin verecek şekilde gelişmek zorunda. Hükümet olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana bilişim altyapısına verdiğimiz önem de işte bundan kaynaklanıyor. Keza hükümet olarak bu sektöre bu kadar büyük önem vermeseydik bugün bu alanda Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri konumunda olamazdık. 2003 yılında yaklaşık 20.000 olan genişbant abone sayısı 41,2 milyona ulaşamazdı. 2003 yılında hiç bulunmayan fiber abone sayısı 1,5 milyon olamazdı. 2003 yılında 28 milyon olan mobil abone sayısı 72 milyona çıkamazdı. 2004 yılında kişi başına 56 dakika olan mobil telefonla aylık görüşme süresi 370 dakikaya yükselemezdi.”

4. nesil altyapısına kavuşmamız gerekiyor

Bakan Lütfi Elvan, mobil kullanımda, sesli iletişimden veri iletişimine doğru hızlı bir eğilim bulunduğunu belirterek, “Halihazırda ülkemizde kullanılan mobil elektronik haberleşme teknolojileri (2G ve 3G) geçmişte tüketici beklentilerini olabildiğince karşıladı. Ancak, beklenti ve ihtiyaçlar artmaya başladı ve bu altyapılar yetersiz kalmaya başlamış durumdadır. Bu nedenle altyapımızı daha geliştirmemiz ve 4. nesil altyapısına kavuşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

4G sistemlerin, halihazırda 3G ile ulaşılan veri hızını bütünleşik frekans sistemiyle onlarca kat artırdığını söyleyen Bakan Elvan, bu teknoloji ile video izlemek, TV izlemek ve veri indirmenin 3G’ye oranla çok daha kolay ve hızlı olacağını anlattı.

Bakanlığın 4. nesil (4G) mobil elektronik haberleşme teknolojisi olarak kabul edilen Long Term Evolution (LTE) teknolojisine geçiş için çalışmalara geçen yıl başladığını hatırlatan Elvan, “Sonuçta, ülkemiz için optimum faydanın sağlanacağı bir model ortaya kondu. Ayrıca, kullanım hakkı asgari değerleri belirlendi ve Bakanlar Kurulumuzun onayına sunuldu” diye konuştu.

İhalede tüm firmaların azami ölçüde eşit şartlarda yarışmasını istiyoruz

4G ihalesine ilişkin bilgiler veren Bakan Elvan, “Vereceğimiz yetkilendirme kapsamında 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz’den toplam 390 MHz’i mevcut 3 mobil işletmeci için ihale edeceğiz. İhalede şimdiye kadar verilen toplam frekansın iki katından fazlasını vermiş olacağız. 2600 MHz’den ise mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye de yer açacağız. Vereceğimiz frekansları teknoloji tarafsız olarak kullanılabilir hale getirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 3G yetkilendirmelerinde Ar-Ge merkezi açma, Ar-Ge personeli istihdamı ve yerli tedarik gibi bazı şartlar getirdiklerini anımsatan Elvan, şöyle konuştu: “4G’de de benzer Ar-Ge yükümlülüklerini geliştirerek devam ettireceğiz. Bu kapsamda mobil işletmecilerin kendi bünyelerindeki Ar-Ge’nin de gelişmesini destekleyeceğiz. İhalede tüm firmaların azami ölçüde eşit şartlarda yarışmasını istiyoruz. Bunun için de ihale sonunda tüm işletmelerimizin sahip oldukları bant genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini amaçlıyoruz.

Bu maksatla bantlar arasında “cap”ler (azami alınabilecek frekans miktarı) koyarak, bant genişliği açısından bir işletmecinin diğerlerine göre çok avantajlı hale gelmesini önlenmeye çalıştık. Nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinde ‘Aktif Paylaşım’ isteyerek, hem ülke olarak kaynak israfının önlenmesi, hem de işletmelerimizin gereksiz yatırımının önüne geçilmesini hedefledik. Yoğun yerleşimin olduğu yerlerde ise kule, enerji, yedek enerji, konteynır gibi “Pasif Altyapı”nın ortak kullanımını isteyerek maliyetlerin azaltılmasını amaçladık.”

ulaştırma bakanlığı

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.