TürkiyeSON - 28.03.2024 -

Çarpık Ayak Tedavi Edilebilen Bir Hastalıktır

Çarpık Ayak Tedavi Edilebilen Bir Hastalıktır

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fethi Ceylan, yeni doğan bebeklerde sık görülen ve önemli bir hastalık olan çarpık ayak sorunu ve tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Ceylan:“Çarpık ayak, ayağın iç kısmına doğru dönüklüğüyle kendini belli eder ve anne karnında gelişen bir hastalıktır. Ayrıca bu hastalık bebek doğar doğmaz ailelerin dikkatini çeker.” dedi.

Anne rahmin de erken dönemde fetüsün ayağının normal pozisyonunun çarpık ayak gibi eğri olduğunu aktaran Dr. Ceylan: “Hastalığın sebebi tam olarak ortaya konulmamıştır. Sebebi belli olmayan hastalık grubunda değerlendirilir. Nedeni tam olarak bilinmese de genetik yatkınlık olduğu düşünülmektedir. Ortalama ‰ 1 görülen bir hastalıktır ve erkeklerde kızlara göre 2 ila 3 katı daha fazla görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Çarpık ayak sorununun tedavisinin mümkün olduğunu dile getiren Dr. Ceylan: “Bu hastalık tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedaviye bebek doğar doğmaz başlanması gerekmektedir. Çünkü anneden gelen hormonların etkisiyle bebeğin ayağı daha yumuşak ve esnek olduğu için tedaviye daha iyi cevap verdiği düşünülmektedir. Ardışık yapılan haftada bir kez alçılamalarla 5-6 hafta içerisinde normal bir ayak pozisyonu elde edilebiliniyor.’’ şeklinde konuştu.

Tedavi yöntemine ve hangi durumlarda ameliyat gerektiğine değinen Dr. Ceylan şu açıklamalarda bulundu:

“Öncelikle tedaviye doğar doğmaz başlamak gerekir. Birer haftayla yapılan alçılama ile 5-6 hafta sonucunda genelde normal ayak görselliği elde edilir. Akabinde ayağın arka tarafındaki Aşil tendonunda / kirişinde gerginlik varsa bunun küçük bir ameliyatla gevşetilmesi ve kesilmesi gerekmektedir.”

Tedavi gören çarpık ayaklı çocuğun 6-7 yaşına gelene kadar ortopedik ayakkabılar kullanması gerektiğini vurgulayan Dr. Ceylan: “Çocuk, yürüme çağına geldiğinde yürürken bu ayakkabılar çıkartılır fakat uyku esnasında bu ortopedik ayakkabılar kullanılarak ayağın tekrar içe doğru dönmesinin engellenmesi gerekir.” dedi.

Tedavi yarıda bırakıldığı zaman hastalarda ayağın tekrar içe doğru döneceğini ve çocuk ayağın dış kısmıyla uygunsuz bir şekilde yere basacağını söyleyen Dr. Ceylan: “Tedavi bırakılırsa, ilerleyen süreçte ayak bileği kemiklerinde kireçlenme oluşur ve ağrı gelişir. Ağrılı ve deforme bir ayakla, aksayan özürlü bir birey olarak hayatlarına devam ederler. Tedavi sonrası takiplerin aksatılmaması ve önerilen ortopedik ayakkabıların uygun şekilde kullanılması önem arz eder.” şeklinde konuştu.

Son olarak ailelere önerilerde bulunan Dr. Ceylan: “Ailelerin çocuklarında çarpık ayak sorunu varsa biran önce ortopedi doktoruna başvurmaları gerekmektedir. Tedavi süreci yaklaşık 2 aydır fakat 5-6 yıl boyunca hastalık tekrarlamasın diye ortopedik ayakkabı kullanılmalıdır. Bu süreç tamamen bitene kadar aileler çocuklarını düzenli olarak kontrollere getirmeli ve

tedaviyi üstlenen ortopedi doktorunun önerilerine mutlaka uymalıdırlar.” diyerek sözlerini noktaladı

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.