08.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Çocuklarda şaşılık tedavisi

Çocuklarda şaşılık tedavisi

Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hatice Karakaya, çocuklarda şaşılığın mümkün olduğunca erken yaşta saptanması ve tedavi edilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Çocuklarda şaşılık tedavisi

Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hatice Karakaya, çocuklarda şaşılığın mümkün olduğunca erken yaşta saptanması ve tedavi edilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Op. Dr. Hatice Karakaya, sıklıkla çocukluk döneminde ortaya çıkan şaşılığın erken teşhis ve tedaviyle sorun olmaktan çıktığını açıkladı. “Şaşılık her iki gözün birbiriyle paralelliğini yitirmesidir. Her bir gözde altı adet göz kası bulunur. Bunların birinde veya bir kaçında kuvvet azlığı ya da fazlalılığı olması gözlerde kayma sebebidir. Gözde kayma olduğunda beyinde iki farklı görüntü ortaya çıkacağından, beyin gözlerden gelen görüntüyü baskılayacaktır. Bu da o gözde sağlanan görüşte azalmaya sebep olarak göz tembelliğine neden olmaktadır” dedi.

Şaşılık tedavisinde erken teşhis ile her yaştaki çocuğun muayenesinin yapılabilmesinin altını çizen Op. Dr. Karakaya, 4 yaş öncesi çocukların mutlaka göz muayenesinden geçmesinin faydalı olacağı bilgisini verdi. Karakaya, “Bebeklik ve çocukluk döneminde olan kaymaların bir kısmı yalancı kaymadır. Yalancı kayma, göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan yanıltıcı bir görünümdedir. Bu durumda mutlaka bir göz doktoruna başvurmak gerekir. Aynı gözün devamlı olarak kayması görmenin o gözde daha az olduğunun belirtisidir. Bu nedenle ebeveynler bebeklerde ve çocuklarda tek gözde kayma gördüğünde göz doktoruna götürmelidir” dedi.

 

Çocuklarda göz tembelliği tedavisi 7 yaşına kadar

Op. Dr. Karakaya, şaşılığın son derece önemli bir hastalık olduğunu vurguladı. Çocuklardaki şaşılığın nedenleri arasında hipermetrop başta geldiğini belirten Karakaya hipermetrop oldukları için bulanık gördüklerinin altını çizdi. Karaya ayrıca, beyinden gelen emirlerde bir bozukluk görülür ve iki göz arasında numara farkı olduğunu,eğer gözdeki kayma gözlükle düzeltilebiliyorsa çocuk sürekli olarak ergenlik dönemine kadar gözlük kullanarak tedavisine devam edilmesi gerektiğini belirtti. Karakaya, “ Eğer gözdeki kayma gözlükle düzeltilemiyorsa, tek tedavi cerrahidir. Cerrahide gözde kayan kasların gevşetilip, kısaltılıp bir takım cerrahi tekniklerle gözün orta hatta getirilip beyne iki görünt&uu ml; olduğunu tekrar hatırlatma için yapılır. Tembelliğin tedavisi 7 yaşına kadardır. 7 yaşından sonra yapılacak olan şaşılık tedavisi sadece estetik olarak düzeltilir. Çocuğun ya da bebeğin görmesini arttırmaz” dedi.

Gizli şaşılıkta ‘’ortoptik tedavi’’

Gizli şaşılığın gözlerden biri kapatılınca ortaya çıkan şaşılık olduğu açıklayan Op. Dr. Karaya gizli kaymanın hemen hemen sık rastlanan bir hastalık olduğuna da değindi. Karakaya, “Her iki göz açıkken birleştirici bir mekanizma ile beyin gözlerin paralel durmasını sağlar. Ancak gözlerden biri kapatıldığında bu mekanizma bozulur ve kapatılan gözde kayma olur. Hasta kaymanın farkında değildir. Gözlerde ağrı, yorgunluk, kızarıklık, kuruluk ve baş ağrısı gibi şikâyetlerden yakınır” dedi. Gizli şaşılığın görme yeteneğini kazandırmak amacıyla ‘’ortoptik tedavi’’ dediğimiz göze uygulanan egzersizlerle tedavi edilebileceğini iletti.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.