TürkiyeSON - 28.03.2024 -

Deri sektörüne yapmalı!

Deri sektörüne yapmalı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hizmet binasının açılışı ve bölgede inşasına başlanan Tabaklar Camisi’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, deri sektörünün Türkiye için önemli olduğunu ancak son yıllarda rekabet avantajının azaldığını söyledi.

Türkiye refah toplumu haline geldikçe biraz emek yoğun sektörlerde gerileme yaşadığını belirten Işık, şöyle devam etti:

12Dünyada deri sektörünün 152 milyar dolarlık bir hacmi var. Türkiye’nin ise 1,3 milyar dolarlık ihracatı ki bu ihracatta 21’inci sıradayız. 4 milyar dolarlık da ithalatı var. Çok az da azda olsa biraz açığımız ortada. Derideki kilogram başına ürün satış fiyatımız 18 dolar. Almanya’da 20 dolar, Fransa’da 36 dolar. Bu bizim aslında deri sektöründe almamız gereken daha epey mesafe olduğunu ortaya koyuyor. Tasarım ofislerini, Ar-Ge merkezlerini destekleyeceğiz, bundan özellikle deri sektörünün faydalanmasını istiyoruz. Türk şirketlerinin yurt dışında 236 mağazası var. Deri sektörümüzün bu alana odaklanmasını istiyoruz. Sektörde şu anda 6 bin 767 iş yeri faaliyet gösteriyor. Bu açından da önemli bir sektör. Bu sektörde yerlilik oranımız yüksek. Bu sektörde katma değeri de yükseltebilirsek sektör büyümeye devam eder.”

Bursa Deri İhtisas OSB’yi önemsediklerini anlatan Işık, bölgede bin 100’ü aşkın çalışanın bulunduğunu dile getirdi. Özellikle arıtma ve çamur bertaraf tesislerinin açılmasıyla bölgeye ilginin artacağını kaydeden Işık, “Deri İhtisas OSB’nin sorunlarını biliyoruz. Şu ana kadar bakanlığımız, Bursa Deri İhtisas OSB’ye 85 milyon Türk lirası kaynak aktardı. Bir geri ödeme güçlüğünün farkındayız ama bunun aşılması için de akılcı çözümler üretmek için gerekli talimatları verdik. Hem sizi rahatlatacak hem bölgeyi hareketlendirecek hem de bizim de paramızı geri alabileceğimiz formülleri birlikte üreteceğiz” ifadesini kullandı.

 “2002’den 2014 yılına kadar 87 OSB projesi”

Bakan Işık, Türkiye’de şu anda 236 karma, 39 ihtisas, 4 de ıslah olmak üzere 279 OSB’nin bulunduğu bilgisini verdi.

Bu OSB’lerden 157’sinin altyapı inşaatına bakanlık olarak kredi desteği verdiklerini, bu sene 11 bölgeyi tamamlamayı hedeflediklerini bildiren Işık, şöyle konuştu:

“Bursa, Türkiye’de ilk OSB’nin kurulduğu şehir. İlk OSB, 1962 yılında Bursa’da kurulmuş, 1962 yılından 2002 yılına kadar 40 yılda 70 OSB projesi, 2002’den 2014 yılına kadar 87 OSB projesi faaliyete geçmiş. Bu, aslında nitelikli üretime verdiğimiz değerin bir göstergesi. Şu anda da yaklaşık Türkiye’de 1 milyon 475 bin insan OSB’lerde çalışıyor. Bursa’da ise 140 bin kişi OSB’de istihdam ediliyor. Neredeyse yüzde 10’u sadece Bursa’da çalışıyor.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.