11.12.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Erkoç, Ankara’daki toplantıya katılmış

Erkoç, Ankara’daki toplantıya katılmış

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Ankara’da gerçekleştirilen “8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası”na katıldı.

Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler de gerçekleştirildi.

MALATYA TSO 02Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç burada yaptığı konuşmada, Malatya’nın önemli sorun ve çözüm önerilerini Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlara aktardı.

 

KAYISIYA ALAN BAZLI DESTEK

 

Malatya için hayati önem taşıyan kayısının askeri birliklerde ve okullarda dağıtılmasını bugüne kadar hep talep ettik. Kuru kayısı alımı hem üreticiyi hem de esnafı rahatlatacaktır. Aynı zamanda kayısıdaki fiyat istikrarsızlığını ortada kaldıracak. Bu da Malatya ekonomimize canlılık getirecektir.

 

Malatya ekonomisinin bel kemiği olan ve Türkiye’ye 2014 yılında 350 milyon dolar döviz girişi sağlayan kayısıda en önemli sorunlardan biri don felaketi gibi doğal şartlara bağlı olarak meydana gelen üretimdeki düşüşler ve artışlar sonucu meydana gelen fiyat istikrarsızlığıdır. Fiyatların yıldan yıla değişmesi, özellikle de don felaketinin yaşandığı yıllarda üretimin olmaması kayısı üreticilerini mali yönden zor duruma sokmakta, çiftçi borcunu ödeyemediği gibi o yıl geçinmekte de zorluk çekmektedir. Bu nedenle, dünya kuru kayısı üretiminin % 85’inin karşılandığı ve dünyanın her kıtasına ihracı yapılan stratejik bir ürün olan kayısının alan bazlı desteklemesi gerekmektedir.

 

KUZEY ÇEVRE YOLU’NUN BİTİRİLMESİ TALEBİ

 

Malatya Doğu’yu batıya bağlayan bir köprü şehir konumundadır. Doğu ve güneydoğudaki illerimiz dahil toplam 17 il hali hazırdaki çevre yolundan Ankara’ya ulaşmaktadır. Günümüze kadar şehrin yükünü de omuzlayan ve hali hazırda şehrin ortasından geçen, ana caddesi konuma gelen yol, artık ihtiyaçlara cevap verememektedir. 2001 Yılında projesi biten ancak o yıldan günümüze kadar toplulaştırması devam eden 54 km’lik KUZEY ÇEVREYOLU’nun ivedilikle bitirilmesi durumunda stratejik öneme sahip olan karayolu ulaşımı sorun olmaktan çıkacaktır

 

SULAMA SORUNU

 

Halen günümüz şartlarında bazı ilçelerimizde özellikle Battalgazi ilçesinde kanalizasyon suları ile sulama yapılmaktadır. Baraja sınır olmasına rağmen Battalgazi ilçemizdeki bu olumsuz sulama sürecinin sonlandırılarak, söz konusu barajdan ilçe genelindeki tarım arazilerine temiz su sağlanması büyük önem arz etmektedir. Köylümüzün en büyük geçim kaynağı olan suyun çiftçimize kavuşması ise halen yapımı devam eden Kapıkaya ve Recai Kutan Barajları ile bunlara bağlı sulama kanallarının devreye girmesine bağlıdır. Bu kanalların tamamlanması ile birlikte tarımsal alanlarda ciddi bir ekonomik hareketlilik söz konusu olacaktır.Yine Malatya Sanayisinin bel kemiği olan Organize Sanayi bölgelerimizde yer altı suyu kullanılmaktadır. Küresel ısınma ile birlikte her geçen gün yer altı sularının çekilmesi ile birlikte kısa ve orta vadede doğacak susuzluk sanayicimizi zor duruma sokacaktır. Bu sorunun giderilmesi için gerekli çalışmaların başlatılması elzemdir.

 

HIZLI TREN TALEBİ

 

İktidarınızla birlikte başlayan hızlı tren çağı, şehirlerarasındaki en büyük ulaşım aracı olmasının yanında aynı zamanda en önemli iletişim ve yenilik hareketlerinden biridir. Yaklaşık % 85’i tamamlanan Ankara – Sivas (Yerköy) hattından Güney kolu olan Malatya hattının programa alınması, şehrimizin hızlı gelişimine de çok büyük katkı sağlayacaktır. Malatya’ya hem de bölgeye hizmet edecek bir lojistik merkezin kurulması diğer önemli bir unsurdur.

 

BÖLGEMİZ İÇİN YENİ TEŞVİK SİSTEMİ TALEBİ

 

3 Milyon M2 ile 1.OSB ve 5 milyon M2 ile 2. OSB’de toplam 18.000 civarında istihdam sağladık. Altyapı çalışmaları devam eden 3.OSB 12 milyon m2 ile her ikisinin toplamından % 50 daha fazla bir alana sahip. Özellikle katma değer sağlayan yatırımların bölgemize gelişini cazip kılacak, katma değeri yüksek imalat ürünlerinin alımına hibe destekli yeni bir teşvik sisteminin hazırlanarak gündeme alınması talebimizdir. Malatyason.com.bülten

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.