03.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Hastalığa karşı elinizi yıkayın..

Hastalığa karşı elinizi yıkayın..

El yıkama alışkanlığı, kişisel temizliğin yanı sıra toplum sağlığı için de önemli. Başta grip olmak üzere ishal, zatürre, Hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalıkların yayılmasında da doğru yıkanmayan eller sanıldığından çok daha önemli bir rol oynuyor.
imagesEllerin düzenli yıkanmasıyla dünya genelinde her yıl bulaşıcı hastalık yüzünden bir milyon çocuğun hayatının kurtarılabileceğine işaret eden uzmanlar, enfeksiyonların da yüzde 50 azalabileceğini vurguluyor.

 

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Maslak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü kapsamında yaptığı açıklamada, “El yıkama değil, doğru el yıkama önemlidir” dedi.

 

Prof. Dr. Kocagöz, çoğumuzun bilmediği doğru el yıkamanın 4 olmazsa olmaz kuralını sabah.com.tr’ye anlattı.

 

15’E KADAR AĞIR AĞIR SAYILMALI

 

Öyle musluğun başına geçip, şip-şak suya sabuna dokunmak, sağlıklı ve olması gereken bir el yıkama değil. Eller sabunlanırken en az 15’e kadar ağır ağır sayılması gerekiyor ki eller acele olarak yıkanmış olmasın.

 

BOL SU VE SABUN

 

Bol su ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak diplerinin iyice temizlenecek şekilde ellerin yıkanması gerekiyor. Önce elimizi bileklerimizle birlikte ıslatmalı, ardından sabunla ovalama işlemine başlamalı. Bu esnada sudan tasarruf için musluk kapatılmalı.

 

EL SIRTLARINA ÖNEM VERİLMELİ

 

Çoğumuzun düştüğü bir hata, ellerimizde sadece avuç içlerimizin ve parmaklarımızın kirlendiğini sanmak! Oysa el yıkarken ellerimizin sırtını da çok iyi yıkamak gerekiyor. El sırtları diğer elin avucu ile iyice ovulmalı.

 

ELİNİZİ NEMLİ BIRAKMAYIN

 

Elinizi yıkadınız ama doğru yıkama kuralları henüz tamamlanmadı. Çünkü ‘kendisi kurur’ diye beklemek egzama ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor.

 

Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, yıkama ve durulama sonrası ellerin nemli kalmaması, temiz ve kuru bir havlu ile kurulanması gerektiğini belirterek “Havlu kişiye özel olmalı. Elleri mümkünse tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulamak en sağlıklısı. Üstelik musluğu da yine kullanılan kağıt havlu ile kapatmalı, ardından çöpe atmalı” dedi.KAYNAK:sabah.com.tr

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.