TürkiyeSON - 20.04.2024 -

Hayallerindeki Suriye’yi Çizdiler

Hayallerindeki Suriye’yi Çizdiler

Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak hizmet veren Ensar Toplum Merkezinde, iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Gaziantep’e gelen sığınmacılara, eğitimden sağlığa, hukuki bilgilendirmeden evliliğe kadar hemen her alanda ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor. Merkezde düzenlenen kurslar ve konferanslarla Türk ve Suriyelilerin kaynaşması da sağlanıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin öncülüğünde hizmete açılan Ensar Toplum Merkezi, şu ana kadar 10 bini aşkın Suriyeliye pek çok alanda yardımcı oldu.

Merkeze ulaşan Suriyelilere eğitim, sağlık, evlilik ve yasal danışmanlık konusunda yönlendirmelerde bulunulan merkezde ayrıca Suriyeli öğretmenler tarafından 650 sığınmacı ve Türk çocuğa Türkçe, Arapça, Kur’an-ı Kerim, matematik, İngilizce ve resim, mozaik yapımı, fotoğrafçılık, spor dersleri 200 İmam Hatip öğrencisi Türk çocuğuna da Kur’an-ı Kerim ve Arapça dersleri veriliyor. Bu sayede Suriyeli çocukların, Türk çocuklarıyla vakit geçirerek sosyal uyum sürecinin hızlanması sağlanıyor.

Bu kapsamda maket yapımı dersi  alan çocuklara ülkelerindeki savaşın sona ermesi halinde “Nasıl bir Suriyede yaşamak istedikleri”soruldu.

Öğrencilerin Suriyeli gönüllü öğretmenler eşliğinde yaptıkları bu şehir maketi ortak bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktı.

Gece ışıklandırmasıyla farklı bir görünüm alan şehir gündüz gün ışığında daha farklı görünmektedir. Eserin yapımı esnasında öğrenciler yoğun duygular yaşadı.

ESER SAVAŞIN ÇOCUKLARININ GELECEĞİNİ YANSITIYOR

Maketin tam da istedikleri gibi olduğunu dile getiren öğrenciler, ülkelerinin bu hale gelebilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapabileceklerini belirttiler.

Büyüdüklerinde mühendis ve mimar olmak isteyen çocukların bir çoğu, kısa zaman önce top koşturduğu sokakların, sek sek oynadığı kaldırımların, eğitim gördüğü okulların hatta yemek yediği evlerinin artık yerinde olmadığının farkındalar. Artık her şeyin eskisi gibi olmayacağının bilincindeler ancak o binaları tamir edebilmek, eski şehir dokusunu yeniden canlandırabilmek adına inşaat mühendisi veya mimar olunması gerektiğine inanmaktalar.

Suriyeli çocukların hayalini yansıtan maket, herşeye rağmen çocukların ülkelerine dönüp hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek istediklerini gösteriyor. Savaşın çocukları düşünüldüğü gibi kaçtıkları ülkelere sığınıp mülteci olarak yaşamak yerine, ülkelerine dönüp her şeyi sil baştan inşa etmeyi düşünmekteler. Bu eser savaşın çocuklarının geleceğini yansıtmaktadır.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.