05.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Hayatınızı sınavlara bağlı değil hedeflerinize bağlı yaşayın

Hayatınızı sınavlara bağlı değil hedeflerinize bağlı yaşayın

Türkiye’deki öğrenciler artık sınav dönemine girdi. Haziran ayına kadar çok sayıda yazılı sınavla “sınanacak” olan öğrenciler, alacakları notlarla belki de geleceklerini belirleyecekler.Spiritiüel Gelişim Danışmanı

Sınav döneminde çocuklarda ve gençlerde stres, anksiyete, korku, içe kapanıklık gibi istenmeyen birçok psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabileceğini kaydeden Spiritüel Gelişim Danışmanı ve QEPR terapisti Gülnur Ünal, bilginin, hedef koyarak çalışmanın ve de kendine güvenmenin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Gençlerin tüm hayatlarının sadece birkaç saate bağlı olmadığının altını çizen Spiritiüel Gelişim Danışmanı Gülnur Ünal, “Önemli olan gençlerin akıl ve ruh sağlıklarının bütünlük taşımasıdır. Gençler, pozitife odaklandıkları, iyi düşündükleri, bildiklerini unutmaktan korkmadıkları ve yazılı sınavlara çok büyük anlamlar yüklemedikleri sürece başarıya ulaşacaklardır” dedi.

Gülnur Ünal, gençlerin sadece eğitim – öğretim değil aynı zamanda kişisel özelliklerine de yatırım yapmaları gerektiğini de söyledi. Örneğin yeteneğe bağlı olarak müzik, spor, resim, tiyatro gibi dallarla ilgilenmenin ve aktif rol almanın “ruhu beslediğini” belirten Ünal gençlere seslendi: “Kendinizi değerli hissettiğiniz etkinlikleri bulmalısınız. Hayattaki tek rolünüz öğrenci olmak değildir. Unutmayın okul yıllarınız sizin en verimli çağlarınız arasındadır ve burada edindiğiniz sosyal etkinlikler, ruhunuzu, karakterinizi, özgüveninizi ve çevrenizle ilişkilerinizi belirleyecektir. Bu nedenle elinizden geldiğince boş vakitlerinizde kendinizi değerli ve iyi hissettiğiniz alışkanlıklarla geçirin.”

Bilgi donanımı ve kendine güven olsa da gençlerin yaşadıkları en büyük endişelerin başında “ailenin beklentilerini karşılayamama” korkusu bulunduğunun da altını çizen Gülnur Ünal, ailelerin çocuklar üzerinde büyük bir yük oluşturduklarını kaydetti. Bu noktada ebeveynlere büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Gülnur Ünal, çocukların çok hassas olduklarını belirterek şöyle devam etti: “Olumlu telkinlerde bulunmak çocuklarda pozitif duygular yaratır. Onlara tüm hayatlarının sadece birkaç saate bağlı olmadığını anlatmalısınız. Çocukların birer birey olduğunu ve güçlü olmaları gerektiğini vurgulayın. Başarısızlığın da hayatın bir parçası olduğunu tekrar edin ve sonuç ne olursa olsun çocuğunuzun yanında olduğunuzu her fırsatta tekrarlayın.”

Tehdit, azar ve kırgınlıkların çocukların ebeveynlerden uzaklaşmalarına ve içlerine kapanmalara neden olduğunu vurgulayan Gülnur Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuğunuza yönelik sürekli ‘sen yapamayacaksın. Zaten anlamıyorsun, tembelsin” gibi olumsuz sözler kullandığınızda, bu sözler gerçek davranışlara dönüşebilir. Oysa ki en doğru yapılacak olan olumlamalarda bulunmaktır. ‘Bir dahakine daha iyi not alırsın’ deyin söyleyin. Bilinçaltı saf olduğu için, olumlu sözler bilinçaltına yerleşecektir. ‘Şımarır’ korkusuyla iyi sözlerden ve övgüden kaçınmayın.”

Sınav kaygısından QEPR’la kurtulun

Sınav kaygısıyla yaşanan mutsuzluk ve endişeyi ortadan kaldırmak için QEPR yönteminin çok etkili olduğunu vurgulayan Gülnur Ünal, “QEPR duygusal olarak rahatlama tekniğidir. Öğrencilerin başarıya ulaşmaları için zihinlerini rahatlatmaları gerekmektedir. Aksi takdirde gelecek ve başarısızlık korkusu hakim olur” dedi. QEPR’da vücudun kan akışının sağlandığı akupunktur noktalarına hafifçe vurarak “tapping” yapıldığı bilgisini veren Gülnur Ünal, kişisel olarak yapılacak olan çalışmalar dışında profesyonel yardım almanın da önemli olduğunun altını çizdi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.