13.09.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Kadın çiftçilere eğitim veriliyor

Kadın çiftçilere eğitim veriliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından, bu yıl ülke genelinde 8 ilde uygulanan ve bu 8 il içerisinde Malatya’nın da bulunduğu “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi” projesi  kapmasında, 50 kadın çiftçiye girişimcilik eğitimi verilmek üzere açılış töreni düzenlendi.

5Açılışta konuşan  Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, kırsal kesimde yaşayan kadınların ev işleri, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlendiğini belirti.

Ali Selvi, ” Tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 50’sini kadınlarımız gerçekleştirmektedir. Çiftçi kadınlarımız, aynı zamanda Türkiye’de kadın istihdamının da yarısını oluşturmaktadır. Üretimin külfetine katılan kadınlar ne yazık ki, nimetlerinden yararlanamamaktadırlar. Tarım kesiminde istihdam edilen kadınların çoğunluğu marjinal işlerde yoğunlaşmakta, ücretsiz aile içi konumunda yer almaktadır.  Kırsal alanda kadınların güçlendirilmesine dair temel unsur; karar verme sürecine katılabilmeleri, kapasitelerini geliştirebilmeleri, verdikleri kararlan uygulayabilme yetkinliğine sahip olabilmeleridir. Kadının güçlendirilmesinde; kişisel gelişim, eğitimler, kaynaklara erişim, katılımcılık, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve kalkınma sürecinde aktif rol alması önemli aşamalardır. Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen proje için 50 girişimci kadınımız eğitimlerinin ardından yarışacak, bu projeler oluşturulan jüri tarafından değerlendirilip 5’e indirgenecek. Daha sonra bu 5 proje içerisinden 1 proje Ankara’da ilimizi temsil etme hakkına sahip olacak. Ben şimdiden bütün girişimci kadınlarımızı göstermiş oldukları medeni cesaretlerinden dolayı kutluyor, hepsine başarılar diliyorum ” dedi.

Toplantıda daha sonra söz alan İŞKUR İl Müdürü Vahap Toman ise bu projenin kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunması ile tarımda başarılı kadın girişimcilerin giderek artması açısından önemli olacağını kaydetti.

Toman, “Bu çalışma ile, tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak amaçlanmaktadır. Kadın çiftçiler tarafından hazırlanacak projeler, kadın çiftçilerimizin hayatlarında bir farkındalık ve ivme kazandırması, kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunması ile tarında başarılı kadın girişimcilerin giderek artması açısından önemli olacaktır” diye konuştu.

Son olarak söz alan Malatya Valisi  Süleyman Kamçı da toplumların kadınların ellerinde şekillendiğini belirterek kadınların toplumda hak ettiği yerde olmadığını dile getirdi.

Kadınların ‘ucuz emek kaynağı’ olarak görüldüğünü ve bu faaliyetlerinin de büyük bölümünün ev işlerinden ibaret olduğunu belirtti.

Kamçı, “Üstelik bu işlerin sadece kadının üstüne vazifeymiş gibi kabul edilmesi bunun en basit göstergesidir. Hâlbuki kadınların ekonomik ve sosyal alanda güçlendirilmesi, ekonomik büyümeyi, sosyal gelişmeyi ve sürdürebilir kalkınmayı da beraberinde getirecektir. Anadolu çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilebildiği ve eşsiz doğası ile dünyanın en renkli coğrafyalarından birisidir. Çatlamış elleriyle toprağın bağrına tohum serpen; Ege’de zeytini, Karadeniz’de fındığı, Akdeniz’de narenciyeyi; kızına çeyiz, ailesine geçim, ülkesine ekonomik güç eden cefakâr kadınlarımızdır. Bugün burada müteşebbis kadınlarımızın olduğunu görmek hem Malatya’mız hem de ülkemiz adına bizlere gurur ve cesaret vermektedir. Bu anlamda özgüveninizden dolayı sizleri tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmalarından ardından verilen aradan sonra girişimcilik eğitimlerine başlandı.

Ramada Altın Kayısı Plaza Otel’deki açılış törenine, Malatya Valisi Sayın Süleyman KamçI, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, İl Müdürümüz Ali Selvi, Malatya İŞKUR İl Müdürü Vahap Toman, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Daire Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Oda ve Birlik Başkanları ile kadın girişimciler katıldı.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.