TürkiyeSON - 04.05.2024 -

Libya nasıl boğuldu… Aman barajlara dikkat… Felakete giden yollar

Libya nasıl boğuldu… Aman barajlara dikkat… Felakete giden yollar

Libya’nın doğusunu etkisi altına alan Daniel fırtınası sebebiyle sel felaketiyle karşı karşıya kalan Derne kentinde çok sayıda bina yıkıldı veya hasar gördü, binlerce kişi hayatını kaybetti. Felaketin katlanmasında Derne’de kötü inşa edilen El Bilad ve Ebu Mansur barajlarının çökmesi etkili oldu.

Akdeniz üzerinden gelen Daniel Fırtınası, Libya’nın ikinci büyük kenti Bingazi de dahil olmak üzere kıyıdaki diğer yerleşim yerlerinde büyük bir felakete yol açtı. Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisinin atadığı hükümetin Sağlık Bakanlığı, arama kurtarma ekiplerinin sel felaketinden 96 saat sonra iki kişiyi kurtardığını duyurdu.

TM’nin atadığı hükümetin Sağlık Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada; sel felaketinden en çok etkilenen Derne’de afetten 96 saat sonra Libyalı arama kurtarma ekiplerinin 26 yaşındaki Nebil Mansur Süleyman ile 34 yaşındaki Ramazan el-Feyturi’yi enkazdan canlı bir şekilde çıkardığı belirtildi.

Açıklamada, kurtarılanların sağlık durumlarının stabil olduğu ve Derne’deki sahra hastanesinde bulundukları aktarıldı.

Daniel Fırtınası’nın Libya’nın doğusundaki Derna kentini kasıp kavurarak tüm aileleri ve evlerini silip süpürmesinden dört gün sonra, Libyalılar böyle bir felaketin nasıl olabileceğini anlamakta zorlanıyor. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı.

BARAJLARIMIZA DİKKAT

Libya’da iki barajın patlaması, Türkiye’deki barajları akıllara getirdi. Vatandaşlar, Türkiye’de barajların bulunduğu bölgelerde Libya’dakine benzer bir yağış olması durumunda, barajların dayanıp dayanamayacağını merak etmeye başladı.

FELAKETİN FARKINDALARDI

Orta Doğu ve Afrika’daki olayları haberleştiren Londra merkezli haber sitesi Middle East Eye’de yer alan makaleye göre, Derna’nın eteklerindeki barajın yıkılarak yıkıcı su baskınlarına yol açmasından birkaç saat önce hem yetkililer hem de bölge sakinleri yakın bir yaşamsal riskin farkındaymış gibi görünüyor.

Sahadaki kaynaklar ve Libyalı yetkililerin kamuoyuna yaptığı açıklamalar, hem felaketten önceki saatlerde hem de Libya’nın doğusunu yağmalayan yağmurların yağdırdığı o kader gecesinde, tehlikelere karşı karışık ve sönük bir tepki ortaya koyuyor.

Perşembe günü, Dünya Meteoroloji Örgütü başkanı, yetkililer tarafından uygun uyarılar verilmiş ve tahliyeler gerçekleştirilmiş olsaydı “insan kayıplarının çoğunun” önlenebileceğini söyledi.

Daniel fırtınası, pazar günü Libya kıyılarına ulaştığında zaten Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’da hasara yol açmıştı. Uluslararası gözlemevleri, doğuda ve batıda iki rakip hükümet arasında bölünmüş olan Libyalı yetkilileri fırtınanın yarattığı tehlike konusunda uyardı.

Libya’nın doğusundaki Sirenayka bölgesindeki yetkililer, cumartesi günü birçok şehirde sokağa çıkma yasağı ilan ederek yanıt verdi; özellikle de bölgenin en büyük şehri olan ve en ciddi şekilde etkilenmesi beklenen Bingazi’ye odaklandı.

Doğu hükümetinin başbakanı Usame Hamad, yerel yönetim bakanı Sami el-Dawi’den “her türlü acil durumun sonuçlarıyla başa çıkmak için hazırlık yapmak ve ihtiyati tedbirler almak üzere” bir kriz ekibi kurmasını istedi.

Sonunda Bingazi önemli bir hasardan büyük ölçüde kurtuldu, ancak kıyı şehirleri arasındaki ana yollar ağır hasar gördü. Bunun yerine yağmur, pazar günü gece yarısına doğru yağmurun dinmesine kadar 17 saat boyunca şiddetli yağış alan tepelik Jabal al-Akhdar veya Yeşil Dağ bölgesinde toplandı.

PROAKTİF DEĞİL REAKTİF

O gece, suların hızla yükseldiği ve sakinleri evlerinde mahsur kalan Yeşil Dağ ve çevresindeki Shahat ve Susa gibi kasaba ve köylerden yardım çağrıları yağmaya başladı.

Yeşil Dağ’ın altındaki alçak alanların yıllık yağmurlar sırasında sel hasarına en duyarlı olduğu bilinmesine rağmen, yerel yetkililer ve acil servisler insanları bu bölgelerden tahliye edemedi.

Bölgedeki kaynaklar MEE’ye bunun yerine yetkililerin tepkisel olmaya karar verdiğini ve sonunda etkilenen kasaba ve şehirleri afet bölgesi ilan ettiğini söyledi. O zamana kadar artık çok geçti.

Libya’nın iki rakip hükümet tarafından bölünmesiyle işler daha da kötüleşti: Trablus’ta BM tarafından tanınan bir yönetim ve milletvekillerinin çoğunluğu ve doğudaki komutan Halife Haftar tarafından desteklenen doğuda bir yönetim.

Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti (GNU), Yeşil Dağ’da beklenen selleri kabul eden ve acil durum ekiplerinin müdahaleye hazır olduğuna dair güvence veren bir bildiri yayınladı. Ancak Libya’nın doğusunda hiçbir yetkisi veya varlığı yok.

Pazar gecesi geç saatlerde GNU Başbakanı Abdulhamid el-Dbeibah, ilgili tüm makamlara ihtiyaç duyulduğunda destek sağlamalarını söylediğini belirtti ve hatta hükümetinin, meydana gelmesi beklenen zarar nedeniyle insanlara tazminat ödenmesi sorumluluğunu üstleneceğine dair güvence verdi.

Derna belediye başkanı Abdel Moneim al-Ghaithi, şehrinde saat 19.00’da sokağa çıkma yasağı ilan etti ve bunun, 100 km uzaklıktaki El Bayda şehri de dahil olmak üzere Yeşil Dağ’ın bazı bölgelerini kasıp kavuran fırtınaya yönelik hazırlıklar olduğunu açıkladı.

Hatta belediye, pazar gecesi sular hızla yükselirken ve evlerinde mahsur kalan vatandaşları gösteren videolar internette dolaşırken, Ghaithi’nin operasyonları yönettiği ve sokağa çıkma yasağını desteklediği görüntüleri yayınladı.

Bu arada, bazıları geçen yıl Wadi Derna vadisindeki barajların çökmeye karşı savunmasız olduğunu tespit eden uzmanlar, uyarılarda bulundu ve bölge sakinlerinin tehlikeye karşı uyarılması gerektiğini söyledi.

Ancak yerel yetkililer ve bölünmüş hükümetler durumun kontrol altında olduğunu iddia etmeye devam etti; Derna’daki yetkililer, bu konuda spekülasyon yapan çok sayıda habere rağmen barajın çökmek üzere olduğu yönündeki haberleri yalanladı.

YÜKSELEN SULAR

Pazar günü saat 23.00’ten itibaren Derna hastanesinin acil servislerine, özellikle evlerin sular altında kalmaya başladığı nehrin yukarısındaki kırsal kesimde yaşayan sıkıntılı sakinlerden aralıksız çağrılar geldi.

Derna’da vadi boyunca uzanan binalarda yaşayan Libyalılar, baraj ile deniz arasındaki kanaldan eşi benzeri görülmemiş miktarda suyun fışkırdığını gördü. Yerel yetkililer insanları evde kalmaları konusunda uyarmaya devam etti.

Kanaldaki sular giderek şiddetlenerek büyüdü, kıyılardan taşarak çevredeki yollara ve binalara ulaştı. Sabah saat 1.30 sıralarında birçok mahalleye müdahale ekipleri sevk edilirken, insanların mahsur kaldığı ve boğulduğu yönünde raporlar geldi.

İsminin gizli kalmasını isteyen bir el-Bayda sakini, MEE’ye, Derna’dan kanal boyunca şiddetli selleri gösteren video klipler almaya başladığında kendi evinde şiddetli su baskını ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Hemen kanalın yakınında yaşayan akrabalarımla temasa geçtim ve onlara acilen daha güvenli bir yere tahliye etmeleri ve diğerlerini durumun ciddiyeti konusunda uyarmaları talimatını verdim” dedi.

Talimatlarına uydular ve kanal boyunca uzanan El Vadi Caddesi’nden şehrin daha güvenli bir yerine taşındılar.

Şu anda el-Bayda’ya sığınan Derna’dan sağ kalanlar MEE’ye sabah saat 2.30’da bir patlama sesi duyduklarını söyledi. Baraj yıkılmıştı.

Tarihi eski şehir de dahil olmak üzere şehrin birçok bölgesinde ani bir sel baskınının yaşandığını söylediler. El-Wadi Caddesi sakinleri denize sürüklendi. Sekiz katlı yüksek konut binaları sular altında kaldı. Derna’ya saatte tahmini 3.500 metreküp su akıyordu.

Bu, toplam güç ve iletişim kesintisiyle aynı zamana denk geldi. Yetkililer felaketin boyutunu kabul ederek acil müdahale çağrısında bulunmaya başladı.

Kendini yalnızca A olarak tanımlayan hayatta kalanlardan biri, MEE’ye suların kendisini sardığı anı anlattı.

“Dört katlı evimizin çatısında selden kurtulmaya çalışıyorduk. Ama ailemden geriye kalan tek şey benim” dedi.

“Su bizi alıp götürdükten sonra geri kalanlar kayboldu ve beni şehrin sokaklarından birinde yalnız bıraktı. Hala ailemin cesetlerini arıyorum ama başarılı olamadım.”

Bugün Derna ölülerini arıyor ve fırsat buldukça gömüyor. Şehirde ceset torbaları hızla tükendi.

Cenazeler şehir merkezinden kamyonlarla şehrin güneyindeki Dahr al-Hamar ve binlerce şehir sakininin defnedildiği Martouba gibi bölgelere taşınıyor. Kurtarma, değerlendirme ve yardım ekipleri sınırlı kaynaklarla mücadele ediyor.

Ölenlerin çoğu sokakta yatıyor ve kimlikleri belirlenmeyi bekliyor. Denizler her geçen gün daha fazla yıkanıyor.

Dalgıçlar suları aramaya hazır ancak sular şimdilik çok dalgalı.

Serbest dalış eğitmeni Deya Abu Zariba, MEE’ye şunları söyledi: “Dalgıçlar için asıl zorluk, deniz suyunun renginin kırmızımsı kile dönüşmesi ve görünürlüğü ciddi şekilde engellemesidir. Deniz koşulları son derece tehlikeli; güçlü alt akıntılar, yükselmeler ve yüksekliği iki metreye ulaşan dalgalar var.”

Şöyle ekledi: “Bu bölgedeki deniz tabanı keskin kayalar ve inşaat enkazlarıyla dolu, dalgıçlar için önemli riskler oluşturuyor ve kurbanların cesetlerinin kurtarılması yerine potansiyel olarak daha fazla can kaybına yol açıyor.”

Odatv.com

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.