04.10.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Malatya’da 2 bin 100’e yakın bitki türü tespit edildi

Malatya’da 2 bin 100’e yakın bitki türü tespit edildi

Altın Kayısı Ramada Plaza Otel’de, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılık çalıştayı, düzenlenen törenle bugün başladı.edas

2 gün sürecek çalıştay kapsamında, biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılık konuları ele alınacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü idarecileri ve çeşitli üniversitelerden katılan akademisyenler tarafından verilecek olan bilgilendirme toplantılarının ardından çalıştay hakkında bir rapor hazırlanacak. Çalıştayda açış konuşmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, “Türkiye biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengindir” dedi. Mevcut tür bitki sayısının günden güne artış gösterdiğini dile getiren Deligöz, “Gerek üniversitelerde yapılan çalışmalar olsun gerekse Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yapmış olduğu biyolojik çeşitlilik çalışmaları olsun, tür sayısı ülkemizde yukarılara doğru ivme kazanmaktadır. Biyolojik çeşitlilik konusunda bölge müdürlüğümüzün de çalışmaları devam etmektedir. Malatya’da, İnönü Üniversitesi ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında biyolojik çeşitlilik tespiti araştırmaları devam ediyor” dedi. Deligöz, Malatya’da yapılan biyolojik çeşitlilik çalışmaları hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi: “Malatya’da yapılan çalışmalarda 2 bin 100’e yakın bitki türü tespit edilmiştir. Ülkemizde biyolojik çeşitlilik tespiti yapılmadığı için 1960 yılında yabancıların yapmış olduğu çalışmalar üzerinden devam ediyor. Biz bu konuda üniversitelerimizden üst düzey bir özveri bekliyoruz.” Nesli tükenme noktasında olan endemik bitkiler için Tür Eylem Koruma Planı hazırlandığını kaydeden Deligöz, “Son 2 yıla baktığımızda bölge müdürlüğümüz, Kahramanmaraş’ta Kayasümbülü, Malatya’da Malatya Kantaronu, Yersarsalı ve Peşmennevruzu, Şanlıurfa’da Çizgili Sırtlan eylem planını gerçekleştiriyoruz. Eylem planını gerçekleştirirken bu türlerin devamlılığını sağlamak, gelecek nesillere aktarılması adına çoğaltılması için Malatya’da büyük bir sera yapacağız. Bununla ilgili yetkili birimlerden müjdeyi aldık. Tür Koruma Eylem Planı kapsamında, nesli tehlike altındaki türler için seramızı 2015 yılında tesis edeceğiz” diye konuştu. Deligöz’ün konuşmasının ardından biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılık çalıştayı başladı.

Biyokaçakçılık nedir?

Yabani bitki ve hayvanların, bireylerinin, tohumlarının, parçalarının, kan ve dokularının yetkili kurumlarının izni alınmadan yabancılar tarafından doğadan toplanarak yurtdışına götürülmesi biyokaçakçılık olarak adlandırılmaktadır.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.