TürkiyeSON - 19.04.2024 -

Malatya’da çöven tarlası oluşturulucuk

Malatya’da çöven tarlası oluşturulucuk

Elazığ Bölge Müdürlüğü ve Malatya Orman İşletme Müdürlüğü Malatya’yı bir çöven alanına dönüştürmeye kararlı. Lokumun ve helvanın ana maddesini oluşturan çöven bitkisini Türkiye neredeyse tamamını dışarıdan ithal ediyor.

Türkiye’de sadece Van veüüatkıdt Malatya’nın Darende ilçesinde yetişen çöven bitkisini Malatya’da tanıtmak ve ekim alanını genişletmek için projelerini mutlaka hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyleyen Elazığ Bölge Müdürü Ziya Polat ve Malatya Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca, Malatya’da çöven bitkisinin yaygınlaştırılmasına kararlı.

“ÇÖVEN TARLALARI OLUŞTURACAĞIZ”

Malatya Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca, çövenin Darende ilçesinde yetişen bir bitki olduğunu ve bu bitkiyle ilgili araştırma yaptıklarını söyleyerek, tohum konusunda herhangi bir sıkıntılarının olmayacağını dile getirdi.

 “ÇÖVEN SAHALARINI ÇOĞALTMAMIZ GEREKİYOR”

Karaca, tıpkı alıç gibi çöveni Malatya’da bir numara yapmak istediklerini kaydederek, “Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte hangi sahaların uygun olacağını tespit ettikten sonra üretim çalışmalarına başlayacağız. Çöveni de Malatya’da bir numara üretim yeri yapmak istiyoruz. Tıpkı alıç gibi. Çöven özellikle helva ve lokum sektöründe ana hammadde olarak kullanılmaktadır. Biz çövenin yüzde 80’ini dışarıdan ithal ediyoruz. Ama lokum ve şeker üretiminde de dünyanın yüzde 80’ini Türkiye üretiyor. Bu nedenle de bu çöven sahalarını özellikle çoğaltmamız gerekiyor. Türkiye’de en iyi çöven Van yöresinde yetişiyor. Görüşmüş olduğumuz bu firmalardan, çöven tohumunu alacağız. Bu tohumları uygun bulunan 50 bin dönüm, 100 bin dönüm sahalarda çöven tarlaları oluşturacağız. Doğal değil suni olarak üreteceğiz. Tarım grubuna koyarak bunların hasadını gerçekleştireceğiz.  Bunu gerçekleştirebilirsek hem orman köylerimize hem de diğer köylerimize çok büyük bir gelir kaynağı olacak. Malatya’da lokomotif olarak çöven ve şeker üzerine işlem yapmış olacak” diye konuştu.

KARACA: 2015 YILINDA ÇÖVEN TARLALARINA KAVUŞACAĞIZ

2015 yılında Malatya’nın çöven tarlalarına kavuşacağını belirten Karaca, “Bu konuyla ilgili Darende ve Kuluncak kaymakamı ile görüşerek kendilerini bilgilendirdik. Onlar hem saha olarak hem de hazine alanlarının tahsisinde bizlere destek verecekler. Ayrıca Arguvan’da da bazı büyük arazi sahipleriyle görüştük. Boztepe barajı çevresinde yıllarca boş kalan alanları biz bu şirket veya şahıslarla buluşturarak çöven yetiştirmeyi düşünüyoruz. Çöven 5 yılda hasada gelen bir bitki. Yumru şeklinde olan bir bitkidir. Yaklaşık 60 metrelik bir toprak derinliği istiyor. Toprak derinliğinde patates yumruları gibi oluşumlar meydana geliyor. 5 yıl sonra hasadına başlanıyor. Altta bulunan damarlardan ve parçalardan kendisini yenileyerek yerelması gibi üretilebilecektir. Sürekli gelir getiren bir ürün olacaktır. Onun için fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından odun dışı daire başkanıyla görüşmelerimiz var. Bu sahaları nasıl tahsis edebiliriz diye. Bunlar netleştikten sonra 2015 yılında Malatya olarak çöven tarlalarına kavuşacağız” şeklinde konuştu.

 

POLAT: HAZIRLIĞIMIZ SÜRMEKTEDİR

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat ise çöveni Malatya’da yaygınlaştırmak istediklerini kaydederek, Malatya’da çöven yetiştirme çalışmalarının proje aşmasında olduğunu söyledi.  Bu çalışmanın Malatya’ya büyük katkı sağlayacağını ifade eden Polat, “Ormanlık alanda özel çalışan firmalar ile bir araya gelerek,  bölge halkının da görüşünü alarak bu çalışmalara başlamayı planlıyoruz. Bu çalışmaları ise odun dışı orman ürünleri bağlamında yürüteceğiz. Malatya’da çöveni yaygınlaştırmak istiyoruz.  Hem Malatya’yı yeşillendireceğiz hem kırsalındaki boş alanları ekonomik olarak değerlendireceğiz. Hazırlıklarımız sürüyor bu hazırlıklarını sonuçlanınca sizlere daha ayrıntılı bilgi vereceğiz. Bu çalışmanın Malatya’ya büyük bir katkı sağlayacağını da umuyoruz. Badem, alıç, ceviz ormanları gibi orman çalışmalarımız olduğu gibi yöremize yetişecek diğer tıbbı ve aromatik bitkiler için de bir hazırlığımız sürmektedir bu konuyla ilgili arkadaşlarımıza proje çalışmalarını yürütmektedirler” açıklamalarında bulundu.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.