21.05.2025 -Türkiye Son Habercilikte Son

Malatya’da depreminin ardından yıkımların yüzde 97’si tamamlandı, yeni konutlar yükseliyor

Malatya’da depreminin ardından yıkımların yüzde 97’si tamamlandı, yeni konutlar yükseliyor

Malatya’da depreminin ardından yıkımların yüzde 97’si tamamlandı, yeni konutlar yükseliyor

Kahramanmaraş merkezli “asrın felaketi”nin ağır yaralar bıraktığı Malatya, depremin ardından yeniden doğuş mücadelesi veriyor. Malatya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından, 6 Şubat depremlerinin ardından kent genelindeki ağır hasarlı yapıların %97’sinin yıkım işlemi tamamlandığı öğrenildi.

Malatya Valisi Seddar Yavuz’un öncülüğünde yürütülen yoğun çalışmalarda, bir yandan enkaz kaldırma ve yıkım işlemleri hızla ilerlerken, diğer yandan da depremzedeler için umut vadeden yeni konutların inşasına başlandı.

Yıkım ve hafriyat çalışmalarında büyük ilerleme kaydedildi

Depremde yerle bir olan 6.670 yapının 6.535’inin hafriyatı tamamen kaldırıldı. Ayrıca, acil yıkılması gereken 1.769 binanın 1.748’inin yıkım işlemi de başarıyla gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En büyük yıkımı yaşayan ağır hasarlı yapılarda ise önemli bir aşama kaydedildi. Ağır hasarlı 86.510 bağımsız bölümden oluşan 36.010 binanın 33.855’inin yıkımı tamamlandı. Bu, ağır hasarlı yapıların %97’sinin enkazının temizlendiği anlamına geliyor.

Malatya’nın yaklaşık 400 bin bağımsız bölümden oluşan toplam yapı stoğu göz önüne alındığında, depremde yıkılan yaklaşık 130 bin bağımsız bölüm, şehrin yaklaşık üçte birini etkileyen büyük bir yıkımı gözler önüne seriyor. Öte yandan yıkım çalışmalarının yanı sıra, orta hasarlı yapılarla ilgili süreç de devam ediyor. Toplamda 5.600 davanın yargı süreci sürerken, bu davalardan 3.300’ünde yürütmeyi durdurma kararı bulunuyor. Kent genelindeki 2.400 orta hasarlı yapıdan 750’si halen yargı sürecinde ve mahkeme kararlarıyla çoğunluğu az hasarlıya dönüştürüldü. Kalan orta hasarlı yapılardan 900’ünün yıkımı tamamlanırken, 500 yapı için güçlendirme çalışmalarına başlanması için tanınan 1 yıllık süre bekleniyor.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.