TürkiyeSON - 29.03.2024 -

Malatyason’dan Ramazan bayramı mesajı

Malatyason’dan Ramazan bayramı mesajı

RAMAZAN BAYRAMI , İslam dinine göre Hicri Kamer yılının dokuzuncu ayı olan Ramazan ayının ardından onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç günü boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Arapçadaki adı ‘îd el-fitr (Arapça: عيد الفطر) Fitr kelimesi arapçada kahvaltı anlamına gelir ve ramazanın bitimi ile birlikte yapılan ilk kahvaltıyı ifade eder.

 

 

 

Türkiye’de bu bayramda çocuklara şeker hediye edilmesinin gelenek haline gelmiş olmasına istinaden Şeker Bayramı da denmeye başlanmıştır. Malezya ve Singapur’da Hari Raya Aidil Fitri, Endonezya’da Idul Fitri veya Lebaran, Bangladeş’te ise Shemai Eid olarak da anılır. Ramazan bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan ayı biterken, oruç da biter ve Ramazan bayramının ilk günü olan Şevval ayının birinci gününde oruç tutulmaz.

 

Ramazan bayramının bu ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır, namazdan sonra ise hutbe okunur. Bunların ardından bayrama dair etkinlikler başlar; aile ve arkadaş ziyaretleri, çeşitli eğlenceler gibi. Ayrıca Ramazan Bayramı boyunca Müslümanlar birbirlerinin Bayramını kutlarlar; gerek ziyaretlerde gerekse haberleşme teknolojilerini kullanarak. Dünya çapında en yaygın kullanılan kutlama ifadesi Îd mubarek`tir. Bu ifadenin Türkiye’de sıklıkla kullanılan Türkçe karşılığı Bayramınız mübarek olsundur. Güneydoğu Asya’da ise Selamat Hari Raya ve Selamat Idul Fitri yaygın kutlama cümlelerindendir. Türkiye’de Ramazan ve Bayram Ramazan ayı ve bayramının İslam ve Türk kültüründe önemli bir yeri vardır.

 

Ramazan ayı boyunca Türkiye genelindeki büyük camilerin minareleri arasına mahya denilen ışıklı süsler asılır. Ramazan ayının ilk günlerinde genelde “Hoşgeldin ya Şehri Ramazan” benzeri mesajlar gösteren bu süsler, Ramazan ayı boyunca her gece farklı bir mesaj göstermesi için değiştirilir. Ramazan bayramından birkaç gün önce mahyalarda genellikle “Elveda” benzeri uğurlama mesajlarına yer verilir. Türkiye’de Ramazan ayı ve bayramı ile özdeşleşen bir başka kültürel öğe de gölge oyunudur. “Hacıvat ve Karagöz” ile gölge oyunu Türk kültürünün önemli bir parçasını oluşturur. Eski zamanlarda, gölge oyunu ramazan gecelerinde insanların en büyük eğlencesini oluşturmaktaydı.

 

 

Aileler iftardan sonra toplanıp gölge oyunu izlemeye giderlerdi. Her ne kadar bugün bu gelenek pek revaçta olmasa da, hala Ramazan ayı ve bayramı ile özdeşleşmişliğini korumaktadır. Ramazan’a ilişkin her türlü etkinlik ve çalışmada, gölge oyunu ve karakterleri en baş figürler olarak yer almaktadır. Ramazan bayramı ailelerin bir araya gelip beraberce eğlendiği, etik anlamda ailenin önemini vurgulayan bir bayramdır. Herkes çok özenli giyinir. Çocuklar bayramlıklarını giyerler.

 

Ramazan bayramında ailelerin genç bireyleri daha yaşlı olan bireyleri ziyaret eder. Büyüklerin elleri öpülür. El öpen çocuklara büyükleri harçlık verir. Tatlılar, şekerler, çikolatalar ikram edilir. Baklava en çok sevilen ve ikram edilen tatlılardandır. Ayrıca küs olanların bayram sebebiyle barışması da bir gelenektir. “Bayram sevincinin yüreklerde en güzel yaşayanlar, gönül kazanan, yardımlaşan ve kardeşçe birbirine sarılanlardır.

 

Bayramın bütün inananlara huzur, barış, kardeşlik, refah ve güzellikler getirmesini diliyorum. On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının ardından, bir bayrama daha kavuşmanın sevinci içerisindeyiz. Hoşgörü, sevgi, kardeşlik ve insan onuruna yakışan ne kadar güzel duygu varsa hepsinin en yoğun bir şekilde yüreklere dolduğu bu özel günler dilerim daim olur.

 

Bayramlarda yaşanan güzellikleri her gün hep birlikte yaşayabilmenin gayreti içerisinde olmalıyız. Akan kanın, gözyaşının sona erdiği birlik ve beraberliğin pekiştiği, kardeşlik duygularının doruğa ulaştığı, barış ve mutluluk ortamının hakim olduğu bir bayram geçirmek en büyük arzumuz.”

BİZİ HAYIRLI ORUÇTAN SONRA RAMAZAN BAYRAMINADA MÜNASİP GÖREN RABBİMİZ SANA ŞÜKÜRLER OLSUN

 

MALATYASON HAYIRLI BAYRAMLAR DİLER

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.