TürkiyeSON - 18.04.2024 -

Sağlık hukuku sempozyumu yapıldı

Sağlık hukuku sempozyumu yapıldı

Malatya KHB Genel Sekreterliği, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Friedrich-Alexander-Üniversitesi Erlangen-Nürnberg işbirliği ile düzenlenen sempozyum Ramada otelde büyük bir katılım ile gerçekleştisaslık

Sempozyum açılışıtörenine, Vali yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, İ.Ü.Rektörü Cemil Çiçek, C.Başsavcısı Mustafa Alper, Yeşilyurt Belediye Başkanı H.Uğur Polat, KHB Genel Sekreteri Şükrü Özdemir, İl Sağlık Müdürü Nail Umay, Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, Tabipler Odası Başkanı Ahmet Kızılay, Erlangen Üniversitesi ve İnönü Üniversitesinden Akademisyenler, Hukuk ve Sağlık camiası temsilcileri katıldı.

Sempozyuma yaklaşık İl içi, İl dışı ve Yurtdışından olmak üzere 700 kişi katıldı. Ayrı ayrı 2 salonda gerçekleşen oturumlarda Friedrich-Alexander Üniversitesi tarafından yapılan sunum ve konuşmaları ise izleyenler simültane tercüme ile izlediler.

Sağlık çalışanları mesleklerini güven içinde yapacaktır

Programın açılış konuşmasını yapan Kamu hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreteri Uzm.Dr. Şükrü Özdemir Böyle bir organizasyonu gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Özdemir konuşmasında; “Sağlık hizmetinin insan onuruna ve haklarına uygun olarak verilmesini gözeten sağlık hukukunda biz sağlıkçıların öğrenmesi gereken çok şey olduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde yargı ve hukuk mensuplarımızın da sağlık alanının kendine has koşullarını ve zorluklarını bilerek görev yapmaları ve karar vermeleri, sağlık çalışanlarının mesleklerini güven içinde yapmalarına katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Konunun Lisans eğitimlerinde yer almasını istiyoruz

Özdemir sağlık hizmetinin hukuk içinde ve tıbbi gereklere uygun verilmesi gereken bir hizmet olduğu kadar güven içinde ve korkmadan verilmesi gereken bir hizmet olduğunu kaydederek, sağlık hukukunu, sadece hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hasta ile sorun yaşadığında devreye giren bir alan olarak görmediklerini belirtti. Özdemir konuşmasını “Bize göre sağlık hukuku, sağlık çalışanlarının sorumluluklarının ve haklarının farkında olarak güven içinde hizmet vermelerini; hastaların da kendi sorumluluk ve haklarının farkında olarak güven içinde hizmet almalarını sağlayan bir alan olarak görmekteyiz. Sağlık çalışanlarının sağlık hukuku alanındaki eksikliklerini gidermelerinde hizmet içi eğitimler ve bu gibi organizasyonlar önemlidir. Ancak bundan sonrası için bu konunun lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde yer almasının gerekli olduğuna inanıyoruz” şeklinde sürdürdü.

5 yılda 10 sempozyum düzenledik

İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak ise yaptığı konuşmada bu programın amacının sağlık çalışanlarına TIP hukukunu anlatmak ve sağlık ve hukuk ilişkisinin altını çizmek olduğunu söyledi. Prof. Şenocak konuşmasında İ.Ü Hukuk Fakültesinin de yaptığı çalışmalara değinerek kuruluşlarının 5. yılında 51 ulusal ve 51 uluslar arası 10 sempozyum düzenlediklerini söyledi. Şenocak konuşmasında düzenlenen sempozyumun Uz. Dr.Şükrü Özdemir, Dr. Ali Yarayan ve Prof. Dr. Mathias Rohe sayesinde ortaya çıkmış bir organizasyon harikası olduğunu ifade etti.

Amacımız TIP hukukunu tanıtmaktır

Sempozyum hakkında bilgiler de veren çalışmalarında daha işin başında olduklarının altını çizerek “Sempozyumumuzda amaç özellikle sağlık çalışanlarına, tıp hukukunu tanıtmak, tıbbi tedavi ve eylemlerinde karşılaşabilecekleri hukuki sorunları ortaya koymaktır. Aynı zamanda hekimler ve hukukçular arasında tıp hukukunun sorun teşkil eden konularında karşılıklı tartışma ortamı yaratmaktır. Sempozyumumuzda tartışmasız ortamı hem hukukçular hem de tıp mesleğinde çalışınlar arasında yaratmak çok önemlidir. Zira tek taşla duvar örülmez. Onun için hukuki sahada olduğu gibi tıp hukuku sahasında bizi etkileyen Alman hukukundaki uygulamalar hakkında bilgi paylaşımında bulunacağız” şeklinde konuştu.

Ortaklaşa yapılan önemli bir çalışmadır

Friedrich-Alexander-Üniversitesi Erlangen-Nürnberg’de Türk Hukuku Araştırma Merkezi Başkanı Avukat Dr. Ali Yarayan, Sempozyumun Malatya için önemli olduğunu belirterek, Erlangen Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Dr. Yarayan konuşmasında “Erlangen Üniversitesi 3 bin 400 öğrencisi ile Medikal bir vadi şeklinde mükellefiyetçi merkez bir ünitedir. Üniversitede Ekonomi, Tıp ve Ceza hukuku bölümleri bulunmaktadır. Burada ayrıca 2006 yılından beri Türk Hukuku araştırma merkezi bulunmakta ve Türk Hukuku dersleri verilmektedir. Türk hukuk öğreniminin yanında Türk Hukuk dili ve hukukun karşılaştırmasını yapıyoruz. Hukuk dilinin aktarılması için de Türkiye’deki teknik Hukuk Terimlerini Almancaya çevirerek bir kitap halinde yayınladık. Bu anlamada Prof. Dr. Kemal Şenocak hocamızın da Üniversitemize önemli katkı ve emekleri vardır. Buradaki sempozyumda karşılıklı açıklamalar ve bilimsel desteklerle Sağlık Hukukunun alanında önemli bir çalışma kaydedeceğimizi umuyor. Çalmaların hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.