Trambusu bırak, Fırat ve Komagene bak
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından üretilen Fırat ve Komagene isimli güneş enerjisi ile çalışan araçlar makam ve servis aracı olarak kullanılıyor.
Adıyaman’da hizmet veren Fırat ve Komagene isimli araçlar ilk resmi makam aracı olma özelliğini taşıyor. Öte yandan Malatya’da ise, geçmiş yıllarda kullanılan ancak verimli olmadığı için kullanımdan kaldırılan dünyanın unuttuğu trambus sistemi, halk tabiriyle “elektrikle ve mazotla çalışan körüklü otobüsün” halen test sürüşleri yapılmakta.
Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiye yatırım yapan çağdaş dünya teknolojisi yerine elektrikle çalışan ve biraz estetik güzellik kazandırılmış körüklü otobüslere milyonlarca lira harcanmasına vatandaşlar bir anlam verememekte. Elektrikle çalışan bu körüklü otobüslerin bir diğer özelliği motorunun hipritli olması yani mazot ile de çalışıyor olmasıdır.
Bir tarafta güneş enerjisi ile çalışan Fırat ve Komagene araçlarını üreten bir il, diğer taraftan elektrikle çalışan körüklü otobüslerin dış görünüşünü değiştirerek Malatyalıya sunan deneyimli Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve uzman ekibi.
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından tasarlanarak üretilen ilk resmi güneş enerjili prototip araçlar 2010 yılında trafiğe çıkmıştı.
İlk resmi prototip araçlar Adıyaman’da yapıldı
Türkiye’de ilk kez güneş enerjili olarak yapılan ve “resmi” araç olarak kullanılan Fırat ve Komagene Adıyaman’da kullanılıyor..
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından tasarlanarak üretilen ilk resmi güneş enerjili prototip araçlar 2010 yılında trafiğe çıkmıştı.
50 KM HIZ YAPIYOR
Kent trafiğinde hayli ilgi gören Fırat ve Komagene, 50 km/s hız yapıyor.
REKTÖR DE KULLANDI
Makam ve hasta servis aracı olarak da kullanılabilen, resmi plakalı olan araç, bizzat üniversite rektörü Prof. Dr. Mustafa gündüz tarafından da kullanılmıştı.
eee büyükşehire de bu yakışır.büyükşehirin büyük düşünen ekibi…