TürkiyeSON - 28.03.2024 -

Umutlandıran proje

Umutlandıran proje

Bu proje hayata geçirilirse Baskil, Malatya’ya kesin bağlanır…

Türkiye’nin en uzun demiryolu köprüsü olan Fırat Demiryolu köprüsünü iki katlı yaparak araç trafiğine açma projesi hayata geçirilemedi ancak hazırlanan başka bir proje ile maliyetsiz bir şekilde köprüden araçlarında geçişine imkan sunulabilecek.umutlandiran_proje_h7643 (1)
Malatya ile Elazığ’ı birbirine bağlayan Fırat Demiryolu Köprüsü için “Çift Katlı Köprü Projesi” dönemin valisi Ulvi Saran tarafından gündeme getirilmiş ve ihaleye çıkarılan proje yapım işini alan firmanın ‘doğacak zararlardan biz mesul değiliz” açıklaması ile hayal olmuştu.
Bölge için aslında önemli bir proje olan demiryolu köprüsünde araçlarında geçişine imkan verme şimdilik hayal olsa da, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu’nun hazırladığı proje ile aslında bu hayal gerçeğe dönüşebilir. 2 bin 400 metre ile Türkiye’nin en uzun köprüsü durumunda olan Fırat Demiryolu Köprüsü’nde hayata geçirilecek bir sistem ile tren köprüsünde otomobillerinde geçişine imkan sağlanacağını belirten Aluçlu, hiçbir menfaat gözetmeksizin bu projeyi yetkililere sunmaya hazır olduğunu söylüyor.

Özellikle Elazığ’ın Baskil ilçesini Malatya’ya bağlayan tren yolunun araçlara da açılması bölge halkının uzun zamandır gündeminde. Kış aylarında feribot ulaşımın aksaması ve kara yolu ulaşımının da uzun olması nedeniyle Baskil-Malatya arasında ulaşımda ciddi sorunlar yaşandığı biliniyor. Her ne kadar bölge halkı, projenin ihale edilmesinden sonra umutlansa da daha sonra yaşanan sorunlar nedeniyle bu umutlar yine hayalde kalmıştı. Dönemin Valisi Ulvi Saran, tarafından hazırlatılan çift katlı demiryolu projesinde her şey yolunda gidiyor derken yapım işini alan firmanın Malatya Valiliği’ne protesto yazısı göndererek “Fırat Demiryolu Köprüsü üzerine yeni yapılacak olan proje kapsamındaki ekler nedeniyle doğacak zarardan biz mesul değiliz” demesi projeyi rafa kaldırmıştı.
Çift katlı demir yolu projesinin akıbeti belli olmazken, Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan Vehbi Aluçlu’nun hazırladığı proje aslında umutları yeniden yeşertiyor. Malatya-Elazığ ulaşımını en kolay ve maliyetsiz bir şekilde sağlayacak projesi hakkında bilgiler veren Öğretim görevlisi Vehbi Aluçlu, BUSABAH gazetesine konuştu. Aluçlu, Malatya’nın Elazığ’ın Baskil ilçesiyle olan ulaşım sorununu çözecek bir projesi olduğunu belirtti ve Malatya ve Baskil’in ticari açıdan büyük ilişki içerisinde olduğunu söyledi.

PROJE SIFIR MALİYETLİ

Hazırladığı projenin maliyetsiz bir şekilde hayata geçirebileceğini dile getiren Aluçlu, ‘Bu proje belki de Türkiye’de ilk defa 2 bin 400 metre uzunluğunda olan bu tren yolu köprüsünü kullanılmasında çok basit ve sıfır maliyetli bir proje olacaktır” dedi.Elazığ’ın Baskil ilçesinin, her türlü alışverişlerinde Malatya’ya gelmek istediğini ancak ulaşım sorunu nedeniyle sıkıntıların yaşandığını belirten Aluçlu, “Şuanda aktif kullanılan Feribot ile ulaşımda ciddi sorunlar yaşanıyor. Feribotların ağır yüklü araçlarla dolduğunu ve tehlikeli bir şekilde ulaşım sağlandığını dile getiren Aluçlu, “Feribotun taşıma kapasitesi çok düşük olduğu için 2’nci, 3’üncü feribotun da gelmesi insanların uzun zaman kaybetmesine neden oluyor. Ve Malatya’ya gelmek isteyen Baskilli kardeşlerimizin ulaşım sorununu çözecek bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

“FİKİRLERİMİZ YETKİLİLERE TAM ULAŞMADI”

Aluçlu, bu projeyi aslında daha önceden de gündeme getirmiş. Dönemin valisi Doç.Dr. Ulvi Saran Fırat Demriyolu Köprüsünün üzerine lastik tekerlekli araçlar için bir platform yapılması için proje hazırlatmış ve yurt dışından uzmanlar getirilecek yerinde projeler çizdirilmişti. Vehbi Aluçlu, daha sonra bu projenin durdurulduğunu öğrendiklerini belirterek “Ben o dönemde de fikirlerimi yine söylemiştim. Sanırım fikirlerimiz yetkililere tam ulaşmadı. Bu yüzden netice alamadık” şeklinde konuştu.

“SİSTEM MALATYA MERKEZDEN KONTROL ALTINDA OLACAK”

Proje ile ilgili bilgiler veren Aluçlu, Fırat Demiryolu köprüsü üzerine yapılacak bir platform ile tren raylarının üzerinden araçların geçmesine olanak sağlayabileceklerini söyledi. Bu projenin hiçbir maliyetinin olmadığını dile getiren Aluçlu, proje ile sadece köprünün girişine ve çıkışına açılır kapanır bir bariyer sisteminin kurulacağını ve bu sisteminde Malatya merkezden kontrol altında tutulacağını belirtti. Köprüden trenin geçtiği sırada bariyerin kapatılarak köprünün araç trafiğine kapatılacağını belirten Aluçlu, trenin geçmediği saatlerde ise demiryolunun araç trafiğine açılacağını söyledi. Bu sistem ile birlikte tren raylarının yanlarına asfalt da dökülerek araçların daha rahat geçişlerinin sağlanmış olacağını belirten Aluçlu, projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Baskil-Malatya arasındaki ulaşım probleminin de tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

“BİR BEKLENTİM YOK”

Projesinin dikkate alınması halinde hiçbir maddi beklenti içerisinde olmadan gerekli tüm dökümanları kurumlarla paylaşacağını ifade eden Aluçlu, 2 bin 400 metre uzunluğundaki demiryolu köprüsünün araçlar için kullanım saatlerinin sabah ve akşam belirli saatlerde yapılacağını söyledi. Bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Battalgazi’den Baskil’ en kolay ve en maliyetsiz bir şekilde gidilebileceğini belirten Aluçlu, “Bu projenin özellikle Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından dikkate alınmasını bekliyoruz. Bu konuda da görüşümüz alınmak istenirse, teknik konularda kendilerine ayrıntılı bilgiler vereceğimizi ifade etmek istiyorum. Ben bu projeden özellikle maddi bir beklentim yoktur. Malatya’ya faydalı olacak bir projenin altında imzam olsun yeter. Umuyorum ki bu proje sahiplenilir” dedi.

KÖPRÜYÜ TURGUT ÖZAL AÇMIŞTI

Bu arada, toplam uzunluğu 2 bin 400 metre olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Demir Köprüsü’nün 1981 yılında ihale edildiği ve 1986 yılında ise dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından tren ulaşımına açıldı.

Yapım maliyeti 22 milyon TL olan köprünün temelleri kazık, ayakları betonarme tabliyeleri ise çelik. Köprüde 29 adet tabliye bulunuyor. Battalgazi ilçesindeki Fırat Tren İstasyonu ile Elazığ’ın Baskil ilçesinin Kuşsarayı Tren İstasyonu arasında bulunan Fırat Demiryolu Köprüsü’nün eninin 4,5 metre, yüksekliğinin 6 metre, taşıyacağı tonajın ise 20 ton dingil basıncı olduğu kaydedildi. KAYNAK MALATYABUSABAH GAZETESİ

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.