TürkiyeSON - 28.03.2024 -

Kiraz tarihçesi Anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olan kiraz

Kiraz tarihçesi Anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olan kiraz

KİRAZ

Anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olan kiraz, toplumda antioksidan kapasitesi ve vücuttan su attırıcı etkisi ile biliniyor. Yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kirazı yakından tanımakta fayda var.

BESİN BİLEŞİMİ

Vitamin A, B ve C, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, pektin, tanen antosiyaninler, flavonoidler, kinik asit, posadan zengindir. Melatonin hormonu taşır.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Diy. Melis Torluğlu, beslenme ve diyet ile ilgili önemli konular hakkında bilgiler veriyor.

 


NEDEN KİRAZ TÜKETMELİYİZ? FAYDALARI NELERDİR?

ABD’ de sunulan bir rapor Türkiye’nin dünyanın en büyük kiraz/vişne ihracatçısı olduğunu göstermektedir. Ülkemizde bu kadar çok yetişen bir meyve olan kirazın faydalarına şu şekilde göz gezdirebiliriz;

  • Yapılan çalışmalar; kiraza rengini veren antioksidanların, kalp ve damar sağlığını koruduğunu göstermektedir.
  • İçeriğindeki çözünür posa ile birlikte kolesterol düşürücü etkisi vardır.
  • Glisemik indeks değeri düşük olduğundan ve içerdiği posa miktarından dolayı kilo verme programlarında tercih edilebilir meyveler arasında yer alıyor.
  • Gut ve romatoid artrit gibi eklem rahatsızlığı bulunan kişilerde hastalığa bağlı semptomları azaltıcı etkisi bulunuyor.
  • Karaciğerde oluşan toksik etkiyi azaltıyor.
  • Barsak hareketlerinin artmasına yardımcı oluyor.
  • İçeriğindeki melatonin hormonu ile birlikte düşünsel sağlığı desteklerken uykusuzluk problemi çekenler içinde iyi bir çözüm oluşturuyor.
  • Sapları kaynatılarak içildiğinde diüretik etki gösterirken böbreklerin çalışmasını ve idrar yollarının da temizlenmesini sağlıyor.

NE KADAR TÜKETMELİYİZ?

1 porsiyon yaklaşık 10-15 adet kiraz içerir. Fazla şeker yükü de oluşturmaması açısından 2 porsiyondan fazlası önerilmez. Diğer meyveler ile birlikte günlük 3-5 porsiyonu geçmemelidir.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.